1636729185 SA 00 01 36 24 Still002
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 12, 2021 @ 20:00
KATEGORIJA: BiH / Sport
FIXGEHALT

Gost N1 televizije u emisiji Novi Dan bio je nekadašnji proslavljeni reprezentativac Bosne i Hercegovine Zlatan Muslimović.

NER FIT

Nekadašnji napadač Zmajeva je između ostalog prokomentarisao predstojeće utakmice Zmajeva protiv Finske i Ukrajine, ali i dosadašnji tok kvalifikacija.

“Doveli smo se u jednu ozbiljnu situaciju kada je baraž u pitanju i to je jako dobro. Gospodin Petev je dobio jednu novu ekipu, dosta mladu i nije jednostavno početi od početka. Dosta je bilo promjena u savezu, sve vuče svoje. Treba vremena, sve to treba posložiti, sve ide na pozitivnu stvaru. Uvijek postoje stvari koje se moraju poboljšati, a to moramo uraditi kroz baraž.”, rekao je Muslimović, koji je potom dodao:

“Generalno sam zadovoljan zato što konstantno napredujemo, a to je jako dobro.”

Tekst se nastavlja nakon reklame

Osvrnuo se Muslimović i na dosadašnji rad selektora Ivayla Peteva.

“Naravno da sam veoma zadovoljan njegovim radom. Kada vidimo da rezultati polako dolaze. S obzirom na stajku gdje nismo uspjeli osvojiti ni boda. Sve što je pozitivno i što pozitivno dolazi to je dobrodošlo.”

Našoj selekciji su potrebna četiri boda za plasman u baraž, a prednost je i domaći teren.

“Mislim da niti jedan protivnik nije lagan, pogotovo Finci. Oni su nam uvijek otkidali bodove. Treba biti veoma oprezan sa obje selekcije iako igramo kod kuće. Nekada to zna biti i mač sa dvije oštrice, ali se nadam da ćemo izvuči jer smo se doveli u situaciju da sami odlučujemo.”

Upitan je nastup kapitena Edina Džeke, a eventualno neigranje bilo bi veliki hendikep.

“Ukoliko ne bude mogao igrati sigurno da će uticati. Edin Džeko je sigurno naš najbolji igrač zadnjih desetak godina. Sigurno će da utiče, ali znate onu staru koga nema bez njega se može i mora. Mi imamo kvalitetne igrače, što su pokazali u prethodnim utakmicama. Njima je to prilika da se pokažu. Džeko je u godinama i potreban nam je taj naraštaj da se pokažu.”, kaže Muslimović, a potom se osvrnuo i na poziv Kenanu Kodri:

“Sigurno da postoji razlog zašto je pozvan Kodro. To se tako radi kada je igrač povrijeđen i bitan za reprezentaciju. Ja znam situaciju Edina i nije pametno govoriti o tome. Nije ni potrebno otkrivati dan pred utakmicu sve stvari protivnicima, jer oni to sve sigurno slušaju, na sve moguće načine, gledaju, čitaju i postavljaju svoje taktike.”, dodao je Muslimović.

Osvrnuo se Muslimović i na pritisak pred ove bitne susrete.

“Mi smo profesionalni sportaši i sa tim živimo svakodnevno. Ta pozitivna trema ja dobra i dobro je došlo. Barem za mene, jer sam igrao 20 godina na profesionalnom nivou. Volio sam to, pogotovo na strani, jer vam protivnički navijači ne vole i to vam daje još jednu dodatnu energiju. Mislim da je to sve u pojedincu kako će to prihvatiti i kako će odraditi posao. Neko to može, neko to manje može, neko to ne može nikako.”, kaže Muslimović, a potom se osvrnuo i na Ahmedhodžića:

“Ja bih prije rekao da su ta tri naša momka, Bosancai Hercegovca, unijela dosta toga pozitivnog. Oni su dobili u Švedskoj nešto posebno. To nam je trebalo. Trebali su nam igrači na visokom nivou, jer i kada loše odigraju oni održe visok nivo. Sada pričajući individualno, svaki se bori da sve uradi na najbolji način. Ja ne volim da ih hvalim pojedinačno, ali ću reći što se tiče tih igrača i generalno par njih odozgo koji su živjeli vani i koji su nam donijeli taj zapadnjački sistem, to je jako dobro i pozitivno.”, kaže Muslimović.

LIDER