opca bolnica sarajevo covid odjel02
AUTOR: H.D.
DATUM: ruj 25, 2021 @ 19:55
KATEGORIJA: Izdvojeno / Regija / Vijesti
FIXGEHALT

Sin je doveo stariji bračni par, svog oca i majku, na pregled u covid ambulantu u Trsteniku.

Oboje u jako lošem stanju, zaraženi koronavirusom. Nisu se uopšte liječili. Doktori su im odmah napisali uput za bolničko liječenje, ali oni su i to odbili. Rekli su da će se sami izliječiti. Čak je njihov sin rekao kako će on da ih oporavi kada im spremi pečeno prase.

Ali, sutradan im se stanje naglo pogoršalo i odmah su hospitalizovani. Nažalost, oboje su preminuli u covid bolnici kaže za Blic.rs. dr Ivana Mijajlović, doktorica u covid ambulanti Doma zdravlja u Trsteniku.

Vjerovanje u to da koronavirus ustvari ne postoji i dalje je rasprostranjeno u Srbiji.

“Ovaj nesretni bračni par iz okoline Trstenika je nažalost najbolji primjer. Veliki je broj građana koji ne žele da se jave doktorima kada dobiju simptome koronavirusa. A onda, kada dođu, često bude kasno”, kaže doktorica Mijajlović.

“Neozbiljno shvataju situaciju. A populacija onih koje sve to olako shvataju je šarenolika. Ima i mladih, ali najviše je starijih osoba. Vrlo često se dešava da prođe i 10 do 12 dana prije nego što se jave u covid ambulantu. Uglavnom je riječ o nevakcinisanim osobama”, kaže ova doktorka.

Doktorica iz Trstenika je konstatovala da ima i sve više mlađih osoba koji imaju težu kliničku sliku. I da čak i pored toga, i dalje ne vjeruju da imaju koronu.

“Mnogi se okreću alternativnim liječenjima. Piju lijekove koje veterinari prepisuju za liječenje životinja. Misle da će tako da se izliječe. A kada im pomenete da je vakcina jedino rješenje, onda odgovaraju da im ne pada na pamet da to učine. Jednostavno, dosta je onih koji ne vjeruju ni u Covid-19 ni u vakcinu”, objašnjava dr Mijajlović.

LIDER