Muzički šampioni iz Žepča u posjeti premijeru ZDK

Podijelite vijest

89d0d0117b3f148724cbb7e5ee671e5d_XL

Femus je festival umjetničke muzike internacionalnog karaktera koji se tradiciopnalno održava u Subotici, koji okuplja učenike i profesore nižih i srednjih muzičkih škola iz Srbije i inostranstva.  Ove godine na ovoj značajnoj manifestaciji učestvovali su i učenici Glazbene škole „Katarina Kosača Kotromanić“ iz Žepča.

Bilo je to krajem februara, ali su obaveze mladih talenata, ali i premijera Zeničko-dobojskog kantona bile razlogom da se osvajačima visokih pozicija iz žepačke škole , ruka čestitanja pruži tek sada.

Munib Husejnagić premijer u ostavci, primio učenike i nastavnike Glazbene škole  „Katarina Kosača Kotromanić“ iz Žepča  kako bi im čestitao osvojeno treće mjesto na ovom festivalu koji ima takmičarski karakter. Naime, ne treba zaboraviti da FEMUS  okuplja najbolje mlade muzičke talente iz nekoliko zemalja , a koje ocjenjuje  žiri koji čine istaknuti muzički pedagozi i solisti iz Mađarske, Hrvatske i Srbije. Pravo učešća u takmičarskom dijelu programa imaju učenici nižih i srednjih muzičkih škola koji su se takmičili svirajući flautu, klarinet i saksofon .

Najbolje su se plasirale ( zauzele su treće mjesto u svojim kategorijama) Sanina Memčić (klarinet, II kategorija)   i Samra Jusufović (klarinet, I kategorija)  .

No, osim ovih, učenici žepačke glazbene škole osvojili su i niz drugih nagrada i priznanja na kantonalnim i državnim takmičenjima. Na  Federalnom takmičenju učenika muzike, Sarajevo 7-10. 04. 2014. Učestvovalo je 10 učenika koji su osvojili 2 prve nagrade, 4 druge nagrade, 2 treće nagrade  Na Kantonlanom takmičenju učenika muzike, Zenica 15.03.2014. godina 9 učenika su osvojili  četiri prve nagrade, etiri druge nagrade, i jednu treću nagradu.

Premijer Husejnagić čestitao je mladim glazbenicima na osvojenim nagradama i upoznao ih sa onim što Vlada Kantona čini da podstakne razvoj kulturne djelatnosti i umjetnosti općenito na području Kantona. On se interesovao za način i organizaciju rada glavne i područnih škola Glazbene škole „Katarina Kosača Kotromanić“ o čemu  su informacije dali  Pero Zekić,ravnatelj , Tatjana Nakić i Sabina Šišić, nastavnice.

Trenutno osnovna i srednja glazbena škola u Žepču ima 480 učenika, koji pohađaju nastavu kako u centralnim tako i u 10 područnih škola. Mi, inače, organiziramo nastavu na području pet općina tako da u jednu ruku nije lako organizovati rad i nastavni proces za toliki broj učenika, ali s druge strane, to ima i svoje prednosti jer iz tog velikog broja  učenika možemo izabrati najbolje pa je škola time rasadnik muzičkih talenata. Kad su u pitanju takmičenja, posebno internacionalna, kao što je bilo ovo u Subotici, mi smo bili ponosni što predstavljamo naš grad, naš Kanton i državu BiH, kazao je na kraju ravnatelj Zekić.

U društvu premijera bili su, osim ravnatelja i nastavnica, šampionki Samre i Sanine, i Antonio Antolović, Ivona Mijatović, Matej Zovko, Ivona Šimić Sara Skejić – dovoljno dobro i lijepo društvo za zajedničku fotografiju.