MVP BiH: Svim državljanima BiH potreban negativan PCR test pri ulasku u Srbiju

granica 14
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Ministarstvo vanjskih poslova BiH (MVP BiH) oglasilo se povodom različitih informacija i interpretacija iznijetih u medijima želeći dati jasne i provjerene upute vezane za ulazak državljana BiH u Srbiju.Diplomatskom notom Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije obavijestilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH o Uredbi o mjerama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, a koja je stupila na snagu 21. decembra 2020. godine, a primjenjivat će se do 10. januara 2021. godine

Novim mjerama se propisuje obavezno posjedovanje negativnog nalaza PCR testa na prisustvo virusa SARS-CoV-2 koji nije stariji od 48 sati za sve strane državljane, a strani državljani sa stalnim mjestom boravka u Srbiji i državljani Srbije su izuzeti od ove obaveze uz propisivanje desetodnevnog karantina. Odlukom se navode izuzeci od obaveze posjedovanja negativnog nalaza, a koji uključuju stanovnike pograničnog područja koji imaju dokument o radnom angažmanu poslodavca u Srbiji i one koji obavljaju poljoprivredne radove i imaju poljoprivredno zemljište na teritoriji Srbije”, navode iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Među izuzecima su i posade vozila za prijevoz robe i putnika, osobe koje su u tranzitu kroz Srbiju, akreditovani članovi osoblja stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava i članovi njihovih porodica, te djeca do 12 godina starosti koji ulaze u pratnji roditelja ili staratelja koji posjeduju negativan PCR test. 

Uredba o mjerama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 Republike Srbije ne predviđa bilo kakvo izuzeće za državljane Bosne i Hercegovine, bez obzira na mjesto stalnog boravka u BiH, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP-a BiH.


Fena