MVP: Evo za koje zemlje su građanima BiH potrebni PCR testovi

granica 15

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine objavilo je važne informacije za sve bh. građane koji putuju u inostranstvo.

Pandemija virusa SARS-CoV-2 se širi. U borbi protiv pandemije mnoge zemlje svijeta odlučile su se na drastične mjere u cilju suzbijanja i sprečavanja širenja zarazne bolesti, a mjerema su obuhvaćene sve sfere javnog i privatnog života.

Pored toga što mnoge države i dalje uvode stroge režime i kriterijume za prelazak državnih granica, takođe se zatvaraju obrazovne i kulturne ustanove, zdravstveni sistemi u globalu su opterećeni, a uvode se stroga ograničenja kretanja i okupljanja građana, kako u javnom, tako i u privatnom životu.

Što učiniti ako ste neplanirano ostali u EU zbog koronavirusa (COVID 19)?

Ako ste ušli u EU putem šengenske vize, a zbog proglašene pandemije koronavirusa povratak kući vam je otkazan, nema potrebe za panikom. Ako zemlju ne možete napustiti prije isteka vaše vize, možete podnijeti zahtjev za produženje kod nadležnih tijela države u kojoj se nalazite. To je navedeno u članu 33. Viznog zakona EU: U slučaju da nosilac vize koji je već prisutan na teritoriji država članica nije u mogućnosti napustiti EU prije isteka vize iz razloga više sile, humanitarnih razloga ili ozbiljnih ličnih razloga, može se obratiti za produženje vize nadležnim tijelima države članice u kojoj je prisutan, čak i ako to nije država članica čiji je konzulat izdao vizu. Slučaj koronavirusa većina zemalja posmatra kao izvanrednu okolnost (višu silu). Većina avio operatera također definirana ovaj slučaj kao last minute okolnost kod promjena rasporeda leta (baš kao npr. zbog vremenskih uslova, štrajka i sl.). Čak i ako trenutno niste u državi Šengena koja je prvobitno izdala vašu vizu, možete podnijeti zahtjev za produženje vize u zemlji u kojoj se trenutno nalazite. Dobit ćete produženje vize za maksimalni boravak od 90 dana, što bi vam trebalo dati dovoljno vremena da pronađete način za povratak npr. pronađete let ili drugo sredstvo prevoza. Predlažemo da kontaktirate i diplomatsko-konzularno predstavništvo BiH u zemlji u kojoj se nalazite, ostavite podatke i način na koji možete biti kontaktirani.

Ostali ste zbog propisanih mjera suzbijanja koronavirusa i boravite bez vize u zemlji izvan Šengenske zone, a uskoro će vam isteći ili vam je istekla viza?

Ako ste iz zemlje za koju ne treba šengenska viza, isti princip zbog „više sile“ primjenjivat će se i na vas. Generalno, dozvoljeno vam je da u zemlji ostanete bez vize do 90 dana. Ako je ovih 90 dana već proteklo, možete se obratiti nadležnim tijelima države u kojoj se nalazite, podnijeti zahtjev za dugoročnu vizu za pokriće produženog boravka sve dok ne budete u mogućnosti napustiti državu i vratiti se kući. Predlažemo da kontaktirate i diplomatsko-konzularno predstavništvo BiH u zemlji u kojoj se nalazite, ostavite podatke i način na koji možete biti kontaktirani.

Mogu li napustiti EU zemlju kopnenom granicom?

Ako imate prevozno sredstvo, možete otići pod uslovom da u potpunosti napustite Šengensku zonu. Imajte na umu da susjedna šengenska država u odnosu na onu koju napuštate možda neće dozvoliti ulazak državljanima zemalja koje nisu članice EU. Uz to, ako odlazite iz šengenske države sa velikim brojem prijavljenih slučajeva koronavirusa, čak i ako napustite šengensku zonu, možda nećete moći proći kroz zemlju koja ima ograničenje za državu EU koju ste upravo napustili. Biće vam dozvoljeno da uđete u svoju matičnu zemlju, ali morate biti u karanteni najmanje dvije sedmice, bez obzira da li pokazujete simptome COVID-19 ili ne.

Otkazan mi je let zbog koronavirusa?

Ako vam je let otkazan zbog koronavirusa dok ste u EU-u, morate se obratiti avio kompaniji i raspitati se o ponovnoj rezervaciji ili povratu novca. Ako putujete kao dio organiziranog aranžmana, obratite se svojoj turističkoj agenciji. Možete se obratiti i svom davatelju putnog osiguranja jer vam ponekad mogu ponuditi pomoć u hitnim slučajevima u inostranstvu

Repatrijacija u BiH iz inostranstva

Savjetujemo Vam da se obratite nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu (DKP) naše zemlje u zemlji u kojoj se nalazite i ostavite podatke kao i način kontakta. DKP će ostati sa Vama u kontaktu i informisati Vas o eventualnoj mogućnosti asistencije prilikom povratka u BiH ukoliko se za istu stvore uslovi.

Pročitajte i za koje zemlje su vam potrebni PCR testovi OVDJE.

Prethodni članakInicijativa za nabavku vakcina i izdavanje COVID-pasoša za vozače
Sljedeći članakDr Rasim Skomorac: Nerješiv problem koji imamo od starta pandemije