Na Arktiku zabilježena temperatura od čak 38 stepeni

U sibirskom gradu Verkhojansku u subotu je temperatura dostigla nevjerovatnih 38 stepeni celzijusa.

Iako ova informacija još uvijek nije zvanično potvrđena, čini se da je riječ o temperaturi koja je za 18 stepeni veća od godišnjeg prosjeka.

Iako pojava visokih temperatura ovom dijelu svijeta nije nepoznanica, navedenih 38 stepeni ipak iznenađuje. Verkhojansk, grad sa oko 1.300 stanovnika specifičan je po svojoj ekstremnoj klimi. Pored navedenih junskih, u januaru su zabilježena nevjerovatna minus 42 stepena.

Toplotni val zabilježen je prethodnih mjeseci. Naime, početkom mjeseca juna pojedini dijelovi Sibira grijali su se na plus 30 stepeni zbog čega meteorolozi izražavaju ogromnu zabrinutost. Ističu da se Arktik zagrijava brže od drugih dijelova svijeta.

Naučnici ističu zabrinutost i i zbog činjenice da visoke temperature i zagrijavanje na Arktiku dovode do odmrzavanja zaleđenog permafrosta (stalno zaleđenog tla) ispod zemlje. Također, općepoznata je činjenica da visoke temperaturne vrijednosti uzrokuju brže otapanje leda.

Zanimljivo je da je u Verkhojansku raniji toplotni rekord zabilježen 1988. godine, kada je temperatura dostigla visokih 37,3 stepena Celzijusa.

Klix

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE