Na Badnji dan upao u kuću i mobitelom osvijetlio vlasnika: “Daj pare”

hapsenje ilustracija
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Ranko Rakić (26) iz Prijedora osuđen je na pet godina zatvora u banjalučkom Okružnom sudu jer je na Badnji dan opljačkao Banjalučanina Ljubomira B. kojem je upao u kuću dok je spavao i osim novca uzeo torbicu sa dokumentima i protezu za nogu.

Kako pišu Nezavisne, kaznu mu je izrekao sudija Branimir Jukić, koji je naveo da je sud, cijeneći dokaze Tužilaštva, ali i prigovore odbrane, Rakića osudio za blaži oblik krivičnog djela jer nije dokazano da je oštećenom prijetio nožem.

Kako je naveo, nije pronađen nož i ostala je samo izjava oštećenog da je on bio upotrijebljen.

Za Rakića, Sud nije našao olakšavajuće okolnosti, a otežavajuća je to što je i ranije osuđivan.

Brojna imovinska krivična djela

“Optuženi je počinio osnovni oblik krivičnog djela razbojništvo. Imali smo u vidu da je ranije počinio brojna imovinska krivična djela, ali nije bio nasilan. Ova kazna je, prema ocjeni suda, primjerena i uticaće na optuženog da ne čini krivična djela”, rekao je Jukić.

Optuženi Rakić je, podsjećamo, priznao pljačku, a prema njegovim riječima – nije koristio nož.

Prema presudi, Rakić je 6. januara oko 22 časa ušao u kuću Ljubomira B. u Banjoj Luci u namjeri da ga opljačka.

Vlasnika kuće je, kako se navodi u optužnici, zatekao na spavanju te ga je osvijetlio mobilnim telefonom kako bi ga probudio.

Potom mu je rekao: “Daj pare”. Oštećeni je razbojniku dao novčanik u kome je bilo 200 KM, a optuženi je izlazeći iz kuće uzeo ortopedsku protezu za lijevu nogu, štaku, mobilni telefon i mušku tašnu i pobjegao.

Kako su “Nezavisne” ranije pisale, Rakić je jedan od najpoznatijih lopova u Banjaluci i okolini te je odlično poznat policiji.

Kriminalna biografija

U svojoj kriminalnoj biografiji ima više od 100 počinjenih krivičnih djela i često je hapšen zbog krađa oduzimanja i oštećenja tuđe stvari, teških krađa, teških tjelesnih povreda i drugih krivičnih djela.

Čim bi se našao na slobodi, Rakić bi nastavio s činjenjem krivičnih djela.

Između ostalog, poznat je i po tome što je ispred butika u banjalučkom naselju Lauš ukrao lutku sa izloga te počeo bježati s njom, što su zabilježile i kamere.

Također, i njemačka policija ga je sumnjičila da je u toj zemlji do 2016. godine bio počinio više krivičnih djela.