neum 2
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
NER FIT

Neum je, kako bi to rekli Hercegovci, pun k’o šipak. Plaže su krcate, a slobodno mjesto se, osim za leškarenje i sunčanje uz čisto more, nerijetko traži i u baštama kafića i restorana. Za koronavirus, delta i druge sojeve, niko ne mari. To je, izgleda, u potpuno drugom planu. 

FIXGEHALT

A kakva pomama vlada za našim jedinim gradom na moru, možda najbolje ilustrira podatak da, kada na Booking platformi ukucate Neum, prvo slobodno mjesto vam se ponudi u Čapljini.

Bolje stanje

Ankica Bogdanović, voditeljica Turističkog ureda Neum, bila je konkretna.

– Sve je puno i u hotelskom i u privatnom smještaju. Jednostavno, moramo vraćati ljude jer im ne možemo ponuditi smještaj. Do unazad nekoliko dana jeste bila gužva, posebno vikendom, međutim, ovo što sada imamo je prava špica sezone – kaže Bogdanović.

LIDER

Davor Krešić iz Udruženja hotelijera Neum također je potvrdio da mjesta u hotelima nema. Zadovoljstvo je, navodi, prisutno među turističkim radnicima jer, ako se ovo razdoblje uporedi s lanjskim, onda je sadašnje stanje puno bolje, a promet je veći za 10 do 15 posto.

Međutim, Krešić navodi kako treba biti oprezan, budući da se još ne zna hoće li se trenutna situacija preslikati na avgust.

– Također, treba podsjetiti na to da smo lani otvorili hotele krajem juna, a ove godine za 1. maj. Bit će dobro ako avgust bude na istoj razini – ističe Krešić.

Dodaje da hotelijeri imaju i vrlo dobre najave za septembar i oktobar, period koji je tradicionalno rezerviran za goste iz Njemačke, Austrije i Slovenije, kao i za brojne seminare i kongrese.

– Sve to će ovisiti o epidemiološkoj situaciji. Našim gostima nisu problem PCR testovi, potvrde o cijepljenju i slično, ali je situacija s koronavirusom neizvjesna. Najave su dobre, samo da se sve i realizira – navodi Krešić.

Nove mjere

Neumski načelnik Dragan Jurković ne krije zadovoljstvo dosadašnjim tokom sezone koja je krenula ranije u odnosu na lani.

– Moramo biti svjesni situacije da smo još u pandemiji i o tome će ovisiti kompletna sezona. Vidjet ćemo hoće li nam brojke rasti u septembru i oktobru ili ćemo uvoditi nove mjere. Ako ostane ovako, mislim da bi nam sezona moga biti mnogo dobra i da bi gosti, iznajmljivači, turistički djelatnici mogli biti zadovoljni. Možda ne u onom obimu kao što je bilo rekordne 2019., ali zasigurno postocima blizu tih – ocjenjuje Jurković. 

Gosti iz BiH i Srbije

Među gostima prednjače Bosanci i Hercegovci, kako iz unutrašnjosti tako i iz dijaspore.

Međutim, prilikom naše posjete primijetili smo i veliki broj automobila sa srbijanskim registarskim oznakama, a gosti iz Srbije su lani zbog epidemiološke situacije prvi put otkrili čari Neuma.