Na bh. pumpama možete vidjeti i tablice iz Zagreba, po rezervoaru uštede više od 30 KM

granica brod
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Nakon najnovijeg poskupljenja goriva u Hrvatskoj, sve je više onih koji svoje limene ljubimce tankaju preko granice, piše u četvrtak zagrebački Večernji list.

U Hrvatskoj su poskupjele sve vrste goriva, a dizel je probio granicu od 11 kuna (više od 2,80 KM) i najskuplji je u posljednjih sedam godina.

Istodobno, u susjednoj Bosni i Hercegovini gorivo je u prosjeku jeftinije za oko dvije i po kune po litri. Tako na jednom rezervoaru građani mogu uštedjeti i do 130 kuna (skoro 34 KM), i to na pumpama u Bosanskom Brodu, gdje su cijene tradicionalno nešto veće negoli dublje u Bosni i Hercegovini. Ne sjećamo se kada je razlika u cijeni bila tolika.

ČITAJ JOŠ:  Novalić: Pitanje cijene nafte je noćna mora

Nakon razdoblja zatišja zbog ograničenja vezanih uz epidemiju koronavirusa, ali i zbog nešto manje razlike u cijeni benzina, na benzinskim pumpama u Bosanskom Brodu u posljednje su vrijeme ponovo česti automobili s hrvatskim registarskim oznakama.

Uz registracijske tablice iz Slavonskog Broda, kojih je najviše, na automobilima se nerijetko mogu vidjeti i one iz Požege, Osijeka, Đakova, Našica pa i Zagreba. Zanimljivo je da se u nekim pumpama u Bosanskom Brodu toči hrvatsko gorivo, koje je ondje znatno jeftinije nego u Hrvatskoj.

ČITAJ JOŠ:  Aleksandar Vučić: Za Srbiju je važno da čuvamo mir

Trošarine su preko granice puno manje, otuda i razlika u cijeni. Na svim pumpama primaju kune, ali kod plaćanja gotovinom trgovci obračunavaju tečaj 1:4 (četiri kune za jednu marku). Stoga se više isplati plaćati karticom, jer tada se jedna marka obračunava u protuvrijednosti 3,8 kuna.

Većina Brođana koji po benzin idu preko Save kažu da ih na to nije motiviralo najnovije poskupljenje u Hrvatskoj, nego to čine već duže vrijeme. Gorivo je u susjedstvu i dosad bilo jeftinije, pa se kratka putovanja preko granice jednostavno isplate.

ČITAJ JOŠ:  VREMENSKA PROGNOZA: Pretežno oblačno vrijeme

Hrvati, osim goriva, u susjednoj državi kupuju i motorna ulja i antifriz, čije su cijene također niže, ali isto tako i jestivo ulje, alkoholna pića, cigarete, lijekove, deterdžent, toaletni papir, slatkiše i razne druge potrepštine za kuću. Za svaku kupnju veću od 400 kuna dobiju povrat PDV-a, prenosi Hina.

GODISNJICA
MARKETING