Na biračkim spiskovima se nalazilo 6.558 imena umrlih osoba, brisano blizu 4.000

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je na današnjoj sjednici razmatrala dopunjenu informaciju o broju umrlih osoba čija se imena nalaze ili su se nalazila u evidencijama Centralnog biračkog spiska.

U saopćenju se navodi da i nakon dodatnog roka traženu informaciju nije dostavilo 11 općinskih izbornih komisija, i to iz Bosanske Dubice, Orašja, Ključa, Mrkonjić-Grada, Jajca, Srebrenice, Kupresa, Han-Pijeska, Istočnog Starog Grada, Trnova i Usore.

– S dopunjenom informacijom na terenu je utvrđeno da se na biračkim spiskovima nalazilo 6.558 imena umrlih osoba. Nakon kontakata općinskih/gradskih izbornih komisija s nadležnim matičnim uredima i ministarstvima unutrašnjih poslova u martu ove godine je od navedenog broja brisano blizu 4.000 imena umrlih osoba iz biračkog spiska – navode iz CIKBiH.

Dodaju da se, također, prema informacijama iz općinskih/gradskih izbornih komisija, problem pojavljuje za osobe za koje se sa sigurnošću zna da su preminule u inozemstvu, ali ta informacija nije evidentirana u matičnim uredima u BiH.

Centralna izborna komisija BiH, u saradnji s općinskim/gradskim izbornim komisijama, putem nadležnih organa (matični uredi i ministarstva unutrašnjih poslova) nastavlja aktivnosti na ažuriranju Centralnog biračkog spiska.

O rezultatima tih aktivnosti javnost će biti pravovremeno informirana, saopćeno je iz CIKBiH.

Fena

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE