Na bubicu ili preko glave: Koliko su slušalice opasne za vaš sluh

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Nosimo ih u torbi ili u džepu jer će sigurno biti neki period tokom dana kada ćemo moći slušati muziku i isključiti se iz svakodnevne buke.

Da li su slušalice opasne? Po vaš zdravlje, po vaš sluh?

Postoji nekoliko oblika slušalica, od onih što se stavljaju preko glave, onih s bubicom, te one koje imaju produženu gumu te se još dublje uvlače u uho.

Kada zvuk ulazi u uho, on tjera naše bubnjiće da vibriraju, a zvuk dalje ide do pužnice, šireći se poslije do mozga… Šteta nastaje kada slušamo glasnu muziku dugo vremena. A na kojem nivou je muzika preglasna?

ČITAJ JOŠ:  Zašto nakon raskida osjećamo fizički bol?

Stručnjaci kažu na 85 decibela. Koje je rješenje? Savjet je 60/60: Dnevno slušajte muziku 60 minuta, na 60 posto zvuka, savjetuje Huffington.
Istraživanja su pokazala da su slušalice glavni uzrok slabljenja sluha kod djece i tinejdžera.

Neki ljudi su imali problema sa začepljenjem u ušima i infekcijama. Mnogi doktori smatraju da do većeg i češćeg nakupljanja voska u ušima, zakrčenja i bolesti ušiju dolazi upravo zbog čestog korištenja “bubica”.

“Bubice” neće po vas biti toliko opasne ako se pridržavate nekih pravila. Kada su u pitanju “bubice” važno je da pazite i na higijenu. Nije preporučljivo da ove slušalice dijelite s drugima, jer na taj način možete prenijeti i neke bakterije i infekcije. Također, preporučuje se da ih čistite radovno – koristite vatu natopljenu s malo alkohola ili nekog sredstva za dezinfekciju.

ČITAJ JOŠ:  Lijepa bh. voditeljica ponovo u bolnici: Ohrabrena podrškom prijatelja

Ipak, ako već morate birati, bolji izbor su slušalice preko glave, jer ne ulaze u vaše uši, a ravnomjerno raspoređuju zvuk i bolje blokiraju vanjsku buku.

GODISNJICA
MARKETING