Na četrdesetu godišnjicu prvog albuma: Bijelo dugme objavljuje Box Set Delux

Naime, Bijelo dugme – Box Set Deluxe prvi put objedinjuje svih devet studijskih albuma na novom 180-gramskom vinylu, uz bonus singlicu “Top/Ove ću noći naći blues” (od čije objave je također prošlo 40 godina). Ovo limitirano, luksuzno izdanje obogaćeno je i knjigom “Bijelo dugme”, koju potpisuju dobri poznavatelji benda, saradnici i prijatelji, neprijeporni poznavatelji pop kulture i rocka kao što su  Siniša Škarica i Dušan Vesić. U knjizi će se ekskluzivno naći i veliki broj nikad objavljenih fotografija i dokumenata iz diskografske karijere Bijelog dugmeta, download šifra za preuzimanje svih remasteriranih pjesama iz ovog box seta te rijetke memorabilije grupe.

Devet albuma

Po uzoru na objavljeni Box Set LP-a The Beatlesa “The Beatles Deluxe Vinyl Box Set”(http://www.thebeatles.com/vinyl/) svi albumi Bijelog dugmeta su remasterizirani u studiju Abbey Road pod vodstom Sean Mageeja, ton majstora čiji je remastering “Vinyl Box Seta” Beatlesa iz 2011. nagrađen i prestižnom nagradom Grammy.

Nezamisliv uspjeh svih devet studijskih albuma; “Kad bih bio bijelo dugme”, “Šta bi dao da si na mom mjestu”, “Eto! Baš hoću!”, “Bitanga i princeza”, “Doživjeti stotu”, “Uspavanka za Radmilu M.”, “Bijelo dugme”, “Pljuni i zapjevaj moja Jugoslavijo”, “Ćiribiribela”, rasprodane turneje i mnogobrojne hit pjesme te kontroverza koja ih je pratila cijelu karijeru doveli su ih do statusa najvećeg rock benda ovih prostora. 

Limitirana naklada

Kako kaže Bernarda Tolić, voditeljica projekta i glasnogovornica, ovo limitirano izdanje je od historijskog značaja kako za pop-rock regiju, tako i za sami bend ali i Croatiu Records. 

– Kroz ovaj projekt ćemo približiti novim generacijama kultni bend regije, vinil kao nosač zvuka i udovoljiti trendu tržišta, ali i kolekcionarima koji će imati priliku kupiti ovo povijesno limitirano izdanje, ističe Bernarda Tolić. Bijelo dugme bilo je i ostalo naš jedini bend, koji je zaslužio pripadati tadašnjoj svjetskoj rock sceni, a neki od njihovih albuma snimani su u najznačajnijim svjetskim studijima pod paskom najboljih muzičkih producenata dok su članovi benda uživali status pravih rock zvijezda. Njihove pjesme prihvatile su sve generacije, albumi su prodani u milionskim nakladama, a euforija koju su izazivali svojom pojavom među mladima, bila je neviđena dotad. Ovakvo kapitalno izdanje u limitiranoj nakladi od 1.000 komada bit će objavljeno 14. novembra, a moći će se kupiti u odabranim trgovinama diljem regije te putem online trgovina.