Portal 072info

Na “Crnaji” nova simulacija radova i dodatna snimanja

crmaka
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Iako je rekonstrukcija tunela “Crnaja” na magistralnoj cesti Sarajevo – Mostar trebala početi sredinom prošlog mjeseca, Federalna vlada je zbog svojevrsnog pritiska Udruženja poslodavaca, odnosno novonastalih okolnosti poslovanja uzrokovanih situacijom s koronavirusom, od preduzeća “Ceste FBiH” zatražila da prema kreditorima pokrenu inicijativu za razmatranje mogućnosti odgode tog projekta. 

Digitalni semafori

Međutim, paralelno s tom procedurom, u “Cestama FBiH”, a što im je, također, Vlada FBiH dala kao zaduženje, otpočeli su sa simulacijom izvođenja radova u tunelu s naizmjeničnim odvijanjem prometa.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Riječ je o dodatnim snimanjima intenziteta prometa naizmjeničnim propuštanjem vozila, a nakon čega će “Ceste FBiH” predložiti dinamiku izvođenja radova.

Iako je krajem avgusta urađena simulacija izvođenja radova s naizmjeničnim odvijanjem prometa te su za potrebe snimanja postavljeni digitalni semafori s obje strane tunela, iz pravca Sarajeva i iz pravca Mostara, sada se rade dodatna snimanja, s ciljem osiguranja minimalne potpune obustave saobraćaja, kao i drugih neophodnih pripremnih aktivnosti.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Aktivno klizište

Tunel “Crnaja” predstavlja svojevrsnu “crnu tačku” u normalnom odvijanju saobraćaja na magistralnom putu M-17, na dionici Konjic – Jablanica.

Dug je 550 metara, a izgrađen je šezdesetih godina prošlog stoljeća na terenu s ozbiljnim geološkim i hidrogeološkim problemima zbog postojanja aktivnog klizišta. To su razlozi lošeg stanja kolovozne konstrukcije, tunelske obloge, smanjenog gabarita svijetlog profila i zbog svega toga tunel već duže vrijeme predstavlja ozbiljnu prijetnju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Ako se ne uradi sveobuhvatna obnova, stručnjaci upozoravaju da prijeti potpuno zatvaranje tunela. 

Avaz


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 3
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Sanacija tunela Crnaja zasad je na čekanju: Vranduk se ne smije ponoviti!

072info.com

Novalić: Rekonstrukcija tunela Crnaja kad bude osiguran nesmetan saobraćaj

072info.com

Ceste FBiH o radovima u tunelu Crnaja: Vozila ne bi trebala čekati na prolazak duže od 30 minuta

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6