Na crnoj listi SAD završio i Slobodan Stanković, biznismen blizak Miloradu Dodiku 

Podijelite vijest

SAD su objavile novu listu sankcija. Pored Fadila Novalića, na listi sankcija je i Slobodan Stanković, biznismen povezan s Miloradom Dodikom.

Ovako su SAD objasnile sankcije Stankoviću.

– Slobodan Stanković, jedan od najbogatijih pojedinaca u BiH, dugogodišnji je vlasnik Integral Inženjering A.D. Laktaši (Integral), velike inženjerske firme u RS. I Stanković i Integral dovode se u vezu sa korupcijom u građevinskom sektoru, gdje je Integral dobio neke od najvećih projekata u RS zahvaljujući svojoj blizini rukovodstvu RS. Veliki građevinski projekti se često predaju Stankoviću bez fer i otvorene konkurencije. Ogromna većina Stankovićevog bogatstva dolazi iz javnog novca.

  • Stanković i njegova kompanija Integral Inženjering završili na crnoj listi SADStanković i njegova kompanija Integral Inženjering završili na crnoj listi SADFOTO: PRINTSCREEN
ČITAJ JOŠ:  Amerika stavila na crnu listu poznatog turskog biznismena, optužila ga za prodaju iranske nafte

Stanković je također bivši vlasnik Alternativne televizije d.o.o. Banja Luka (ATV), medij pod ličnom kontrolom američkog i korumpiranog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika (Dodik), čija secesionistička retorika i djelovanje u RS ugrožava stabilnost i podriva DPA. Stankovićeva kupovina ATV-a dovela je do toga da je kuća postala jasna pristrasnost u korist Dodika. Kupovina i transformacija ATV-a pokazuje recipročnu prirodu Dodikovih korumpiranih odnosa, jer Stankovićevo bogatstvo daje Dodiku bogatog i moćnog saveznika koji mu politički koristi.

Stanković je danas sankcionisan po nalogu E.O. 14033 jer je materijalno pomogao, sponzorirao ili pružio finansijsku, materijalnu ili tehnološku podršku ili robu ili usluge Dodiku ili mu pružao podršku. Integral je danas sankcionisan prema E.O. 14033 zbog toga što je bio u vlasništvu ili pod kontrolom, ili jer je djelovao ili navodno djelovao za ili u ime, direktno ili indirektno, Stankovića.

ČITAJ JOŠ:  Objavljen trailer za Žurnalov film “Crna lista“

Dodik je ranije sankcionisan po E.O. 13219, sa izmjenama i dopunama E.O. 13304, jer je aktivno ometao i predstavljao značajan rizik od aktivnog ometanja DPA i u skladu sa E.O. 14033 da je odgovoran za ili saučesnik, ili da je direktno ili indirektno učestvovao u kršenju ili djelom koji je ometao ili prijetio provedbi DPA, te da je odgovoran ili saučesnik, ili da je direktno ili indirektno bavi se korupcijom vezanom za zapadni Balkan. ATV je prethodno bio sankcionisan prema E.O. 14033 zbog toga što je bio u vlasništvu ili pod kontrolom Dodika, ili zbog toga što je djelovao ili navodno djelovao za ili u ime, direktno ili indirektno, Dodika – navode iz Ministarstva finansija SAD.

ČITAJ JOŠ:  Amerika stavila na crnu listu poznatog turskog biznismena, optužila ga za prodaju iranske nafte

Avaz