89AAFB1D 431F 42AB A4B4 8A08EBCF7E6F
AUTOR: K.H.
DATUM:
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti
NER FIT

Danas je utorak, 24. avgust, 236. dan 2021. Do kraja godine ostalo je 129 dana.

FIXGEHALT

U historiji brojni su događaji obilježili današnji dan a rođene su neke od povijesnih ličnosti čiji su rad i djelovanje promijenili tokove čovječanstva.

Dogodilo se na današnji dan

1572. – U noći praznika Svetog Bartolomeja u Parizu je otpočeo pokolj hugenota (francuski protestanti), u kojem je do septembra pobijeno oko 70.000 ljudi širom Francuske.

1814. – Britanci u drugom anglo-američkom ratu zauzeli Vašington i spalili i razorili grad.

LIDER

1914. – Završena Cerska bitka, u kojoj je srpska vojska pod komandom Stepe Stepanovića potukla austrougarsku i odnijela prvu savezničku pobjedu u Prvom svjetskom ratu. Stepanović je dobio čin vojvode.

1954. – Predsjednik SAD Dwight David Eisenhower potpisao je akt o stavljanju van zakona američke Komunističke partije.

1968. – Francuska je izvela prvu probu hidrogenske bombe u južnom Pacifiku i postala peta nuklearna sila u svijetu.

1989. – Premijer Poljske postao Tadeusz Mazowiecki, prvi nekomunistički premijer. Nakon pada Srebrenice 1995. dao ostavku na poziciji izvjestitelja Komisije za ljudska prava UN-a iz protesta što nisu reagovali na stradanja u BiH.

1991. – Parlament Ukrajine proglasio je nezavisnost od SSSR-a.

1991. – Predsjednik SSSR-a Mihail Sergejevič Gorbačov dao je ostavku na mjesto šefa Komunističke partije i zatražio da Centralni komitet donese odluku o raspuštanju partije osnovane prije 93 godine, koja je u tom trenutku imala 16 miliona članova.

1993. – Na zasjedanju Središnjice HDZ-a BiH u Livnu proglašena samozvana hrvatska republika Herceg-Bosna koja je naslijedila hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu.

1993. – Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo rezoluciju 859 o reafirmaciji suvereniteta, nezavisnosti, teritorijalnog integriteta i međunarodnog subjektiviteta Republike BiH.

1993. – Pripadnici Kažnjeničke bojne HVO-a upali su u Raštane kod Mostara i masakrirali 24 bošnjačka civila i sedam zarobljenih vojnika Armije RBiH. Nakon ubistava kuće su zapaljene, a veća grupa Bošnjaka odvedena je u logor Heliodrom.

1994. – Izrael i Palestinska oslobodilačka organizacija su postigli sporazum da Palestinci na okupiranoj Zapadnoj obali dobiju autonomiju u oblastima obrazovanja, zdravstva, poreske politike, socijalne zaštite i turizma.

1999. – U selu Staro Gracko na Kosovu ubijeno je 14 Srba dok su radili na svojim imanjima.

Rođeni Arafat, Koeljo, Dubravčić,

1899. – Rođen argentinski pisac Jorge Luis Borges, jedan od najvećih pisaca 20. vijeka, koji je presudno obilježio hispanoameričku literaturu i snažno uticao na mnoge pisce u cijelom svijetu.

1929. – Rođen vođa Palestinske oslobodilačke organizacije Jaser Arafat, koji se poslije dugogodišnjih borbenih aktivnosti opredijelio za rješavanje palestinsko-izraelskog sukoba pregovorima. Zajedno s Abu Džihadom osnovao je 1964. Fatah, koji je postao najjača frakcija u okviru PLO-a.

1929. – Rođen je vođa Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) Jaser Arafat, pravo ime Muhamed Abd ‘ar-Ra’uf el Kudva el Husaini

1947. – Rođen Paulo Koeljo (port. Paulo Coelho), brazilski pisac.

1964. – Rođena Sanda Dubravčić, hrvatska klizačica i liječnica.

Umrli Ševo, Vargas…

1832. – Umro Nicolas Leonard Sadi Carnot, francuski fizičar.

1972. – Umro Stjepan Ševo, hrvatski emigrantski djelatnik, zagovornik za demokratsku suverenu i slobodnu Hrvatsku.

1954. – Predsjednik Brazila Žetulio Vargas izvršio je samoubistvo tokom teške političke krize u zemlji, do koje je došlo zbog pokušaja ubistva istaknutog opozicionara Karlosa Laserde.

2014. – U Londonu umro Richard Attenborough, jedan od vodećih britanskih glumaca i režisera. Najpoznatiji po filmu Gandi koji je dobio osam Oscara, pored ostalog za najbolju režiju i za najbolji film.