Na današnji dan: Obnovljena Begova džamija

Na današnji dan: Obnovljena Begova džamija

Gazi Husrev-begova džamija u Sarajevu je jedan od najznačajnijih spomenika sakralne islamske arhitekture na Balkanu. Pažnju plijeni svojom veličinom i ljepotom.Izgrađena je 1530. godine i zadužbina Gazi Husrev-bega, vladara bosanskog Sandžaka iz tog perioda. Projektovao ju je Ajem Esir Ali iz Tibrisa, jedan od najvećih istanbulskih arhitekata, a gradili su je dubrovački majstori.

U haremu džamije se nalaze lipe stare nekoliko stotina godina, kao i prelijepi šadrvan. U sjeni džamije i lipa su dva turbeta, u kojima je 1541. godine ukopan Gazi Husrev-beg i njegov prijatelj, dalmatinac Murad-beg Tardić. Nedaleko od džamije je sahat-kula i medresa. Smatra se da je Begova džamija prva džamija u svijetu koja je dobila električno osvjetljenje 1898. godine.

Nažalost, ova džamija, kao i većina drugih na teritoriji Bosne i Hercegovine, oštećena je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, od strane Vojske Republike Srpske. Obnovljena je 6. jula 1998. godine, a obnovu džamije finansirala je Vlada Kraljevine Saudijske Arabije.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

POVEZANE OBJAVE