Na današnji dan poginuo je legendarni Dražen Petrović: Klara nikada nije odgovarala za saobraćajnu nesreću

Prošlo je tačno 29 godina od tragične smrti Dražena Petrovića, proslavljenoga hrvatskog košarkaša. Tog 7. juna u Denkendorfu hrvatska je košarka doživjela strašan udarac od kojega se do danas nije oporavila. Dražena je u smrt odvela tadašnja djevojka Klara (Szalantzy) koja je upravljala tamnocrvenim Golfom na njemačkoj autocesti A9 kod Ingolštadta te kobne 1993. godine. Klara za Draženovu smrt nikad nije odgovarala, a s njima u autu bila je i turska košarkašica i Klarina prijateljica Hilal Edebal koju su usput povezli. Dražen je u trenutku nesreće spavao.

Kako je došlo do nesreće?

Iz suprotnog je smjera dolazio kamion, koji je, pokušavajući zaobići jedno vozilo, izgubio kontrolu, probio središnju ogradu i ispriječio se na cesti. Vidljivost je bila vrlo slaba i Golf je udario u kamion, tačnije šleper-cisternu, tako da je Dražen poginuo na mjestu nesreće.

– Činjenica je da je Klara vozila prebrzo. Bila je mlada vozačica, s malo iskustva, i u takvoj situaciji nije se baš mogla najbolje snaći. Doletjela je u prepriječeni šleper s brzinom većom od 160 kilometara na sat. Čak nije uspjela ni reagirati, kočiti. I da je uspjela pokušati zaustaviti svoje vozilo, pitanje je kako bi sve to prošlo s obzirom da se tegljač ispred njih pojavio iznenada. A onda je uslijedio strahoviti udarac od kojega je Dražen, koji je u automobilu sjedio na suvozačevu mjestu, poginuo – kazao je za “Slobodnu Dalmaciju” policajac Binder koji je došao na mjesto nesreće na očevid.

Je li Klara kažnjena za Draženovu smrt?

Klara nije kažnjena za Draženovu smrt, a nije prošla s težim povredama. Imala je tek mali ožiljak ispod lijevog kapka. O nesreći nikad nije razgovarala, pokušala je to zaboraviti. Nekoliko godina nakon Draženove smrti prohodala je s nogometašom Oliverom Birhofom (Bierhoffom). Udala se za njega 2001., dobila dvoje djece, a onda ga je 2010. izgubila. Potom joj je preminuo i brat.

Turkinja Hilal imala je nakon nesreće velike rupe u sjećanju. Njemačka manekenka Klara za nesreću nikad nije sudski odgovarala jer je njemački zakon jasan. Ako je osoba mogla izbjeći nesreću, bez obzira kojom je brzinom vozila, onda je kriva. Ipak, okolnosti Draženove nesreće bile su takve da se ona naprosto nije mogla izbjeći pa se tako ni Klaru nije moglo sudski procesuirati.

– U saobraćajnim nesrećama je uvijek problem kada se preklope prebrza vožnja i smrtne posljedice. Pitanje uvijek glasi bi li se nesreća izbjegla da je vozač vozio sporije, na primjer 120 km/h. Ako se dokaže da se mogla izbjeći, to je kazneno djelo. U slučaju krivnje zakon određuje i kaznu do pet godina zatvora ili novčanu kaznu. Treba biti siguran da se saobraćajna nesreća i smrt Dražena Petrovića ne bi dogodili da je vozačica vozila 120 km/h ili 100 km/h – rekao je za “Slobodnu” Josip Miličević, odvjetnik specijaliziran za prometno pravo.

Avaz