Na današnji dan potpisan je Dejtonski mirovni sporazum

0 68
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Na današnji dan, 14. decembra 1995. godine u Parizu je potpisan Dejtonski mirovni sporazum.

Mirovni sporazum za Bosnu i Hercegovinu, parafiran je ranije, 21. novembra 1995. godine u Dejtonu, u američkoj državi Ohaju, poslije trosedmičnih pregovora.

U Elizejskoj palati u Parizu sporazum su potpisali predsjednik Republike BiH Alija Izetbegović, predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman i predsjednik Srbije Slobodan Miloševiću, u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera (Warren Christopher).

– Ovo nije pravedan mir, ali je pravedniji od nastavka rata. U ovakvoj situaciji kao što jeste, i ovakvom svijetu kakav je, bolji mir i nije mogao biti postignut – kazao je Alija Izetbegović nakon ceremonije potpisivanja Dejtonskog sporazuma u Parizu.

Danas, 25. godina kasnije, generalna je ocjena da je ovaj sporazum donio prijeko potrebni mir, ali da ustavno uređenje BiH ne omogućava normalno funkcioniranje i punu integraciju u savremene tokove.

Stoga su sve češći pozivi za reformu Ustava BiH, koji je dio Dejtonskog sporazuma. Takve preporuke date su na nedavnom saslušanju u Kongresu SAD budućnoj američkoj administraciji koju će predvoditi Džo Bajden (Joe Biden).

Osim toga, takve poruke su uputili brojni međunarodni zvaničnici na svečanosti koja je ove sedmice organizirana u sarajevskoj Vijećnici.

Avaz

GODISNJICA
MARKETING