Na današnji dan rođen Napoleon Bonaparte

Na današnji dan rođen Napoleon Bonaparte

607_20130815133405_6a012875d0457e970c0120a6d6ee71970b_800wi

Napoleon Bonaparte čuveni je vojskovođa koji je postao historijska ličnost zapamćena najviše po svojoj hrabrosti i naravno odlučnosti.

Njegovi vojni uspjesi pomogli su mu da stekne veliku popularnost nakon čega je 1799. godine izveo državni udar poslije čega se proglasio prvim konzulom , gdje je uspostavio ličnu diktaturu. Godine 1804. proglasio se carem. Napoleonova vladavina bila je obilježena sukobima Francuske s Velikom Britanijom koji su trajali do 1802. godine. 

Napoleon se rodio 15. augusta 1769. godine u mjestu Sveta Helena u porodici siromašnog korzikanskog plemića. Školovao se na francuskoj vojnoj akademiji, a francusku je revoluciju dočekao s činom topničkog satnika. Kao što možemo primjetiti Napoleon je već od malih nogu pokazivao kako će svoju karijeru pokušat izgraditi na vojnim uspjesima, što mu je naravno i uspjelo.

Napoleon je za vrijeme svoje vladavine uspio poraziti i pokoriti Austriju 1806. godine bitkom kod Austerlitza, a iste te godine to je učinio i sa Pruskom čime je formalno bilo okončano Sveto Rimsko Carstvo. Kako je Velika Britanija ostala neporažena, odlučio je sklopiti savez s carom Aleksandrom I. s kojim je ustanovio Kontinentalni sustav čiji je cilj bio ekonomskim embargom poraziti Britaniju.

Međutim kao i svaki drugi veliki vladar mislio je kako je nedodirljiv. Naime sasvim bespotrebno umiješao se u dinastijski sukob u savezničkoj Španjolskoj gdje je postavljanje njegovog brata dovelo do otpora. 

Isto tako protiv njega počeli su se buniti u Njemačkoj, dojučerašnji saveznici okrenuli su se protiv njega i nakon poraza u bitci kod Leipziga, Napoleon se morao povući.

Sučen s brojnim neuspjesima sa svih strana bio je prisiljen abdicirati i otići u izgnanstvo na otok Elbu gdje je bio postavljen za formalnog vladara. No kako se novi režim kralja Luja XVIII. pokazao nepopularnim među narodom, Napoleon je uspio ponovno preuzeti vlast poznatiju kao Sto dana. Ta je vladavina završila u aprilu 1815. nakon poraza u bitci kod Waterlooa nakon čega su ga Britanci zatočili na otoku Sveta Helena gdje je umro šest godina kasnije.

federalna.ba/Životopis.hr

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica