Na današnji dan rođen Safet Isović: Umjetnik koji je od zaborava sačuvao hiljade sevdalinki

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Na današnji dan rođen je vrhunski umjetnik i jedan od najboljih izvođača sevdalinke, Safet Isović.

Isović je rođen 8. januara 1936. godine u Bileći. Tokom Drugog svjetskog rata napustio je rodnu Bileću kao izbjeglica sa svojim roditeljima. Od tada je bio nastanjen u Banjoj Luci gdje je pohađao osnovnu školu.

Nakon završetka rata vratio se u Bileću gdje je upisao i maturirao gimnaziju, a potom upisao višu gimnaziju u Trebinju. Nakon šestog razreda preseljava u Slavonski Brod gdje je nastavio školovanje u gimnaziji “Zlatko Šnajder”. Bio je među najboljim đacima i završio veliku maturu 1955. godine. Iste godine je preselio u Sarajevo i počeo studirati na Pravnom fakultetu. U Sarajevu je, nakon doseljenja, proveo ostatak života.

ČITAJ JOŠ:  Faketa, Snežana i Mugdim dio ekipe koja je osvojila Srebrenog medvjeda u Berlinu

U društvu svojih prijatelja je često pjevao stare sevdalinke koje nikad nije snimio.Jedna od njih je “Na Ophodži prema Bakijama”, a volio je pjevati i vranjanski sevdah.Isović je dobitnik brojnih nagrada, među kojima su Zlatni mikrofon, Estradna nagrada BiH, Estradna nagrada bivše Jugoslavije, kao i 35 zlatnih i srebrenih ploča.

Neki od njegovih antologijskih snimaka su: “Đul Zulejha”, “Boluje Hanka Prijedorka”, “Braća Morići”, “Djevojka sokolu zulum učinila”, “Grana od bora, pala kraj mora”, “Mujo kuje konja po mjesecu”, “Moj, dilbere”, “Kiša bi pala”, “Put putuje Latif-aga” itd.

ČITAJ JOŠ:  Radio nastavlja spajati Zenicu i Niš

Zahvaljujući Safetu, mnoge sevdalinke su ostale zabilježene za sva vremena kroz njegove audio i videosnimke.

Pjevao je aktivno više od pola vijeka, a uprkos godinama, nije ga izdavao njegov kristalni glas.

Preminuo je 2. septembra 2007. godine, a dženaza je obavljena 4. septembra u haremu Alipašine džamije u Sarajevu.

hayat.ba

GODISNJICA
MARKETING