Portal 072info

Na današnji dan: Umro Kalašnjikov, Slovenci na referendumu glasali za otcjepljenje od Jugoslavije

Među historijskim događajima koji su se dogodili na današnji dan, izdvajamo:

1876. – Prihvaćen prvi turski pisani ustav pod nazivom “Osnovni zakon”. Osnovni zakon prihvaćen je u vrijeme sultana Abdulhamida II, imao je 12 poglavlja i 119 članova.

1888. – Holandski slikar Vincent van Gogh sebi odsjekao uho.

1947. – Američki fizičari John Bardeen, Walter Brattain i William Shockley otkrili su tranzistor koji je pokrenuo pravu tehnološku revoluciju.

1948. – U Tokiju su pogubljeni bivši japanski premijer Hidekija Tođo i još šestorica bivših visokih funkcionera, koje je Međunarodni vojni sud osudio na smrt zbog zločina protiv čovječnosti u Drugom svjetskom ratu.

1954. – Američki tim stručnjaka s Josephom Murrayjem na čelu obavio je u Bostonu prvu uspješnu transplantaciju bubrega, pri kojoj je donor bio jednojajčani blizanac 23-godišnjeg mladića.

1972. – U zemljotresu koji je pogodio glavni grad Nikaragve Managvu poginulo je 7.000 ljudi.

1990. – U Sloveniji održan referendum povodom otcjepljenja od Jugoslavije, na kojem je skoro 90 posto građana glasalo za nezavisnost. Nezavisnost Slovenije proglašena je godinu dana kasnije.

2013. – Umro Mihail Timofejevič Kalašnjikov, ruski konstruktor oružja. Njegov najveći izum je jurišna puška AK-47, poznata kao kalašnjikov, koja je najrasprostranjenija puška na svijetu.

bh-index.com

Podijelite članak