Na državnoj zemlji policija otkrila do sada najveću plantažu marihuane

Screenshot 5 53
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Zadarska policija otkrila do sada najveću plantažu marihuane na području ove županije u Hrvatskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Na plantaži industrijske konoplje vlasnik je zasadio više od 7.500 stabljika marihuane, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske.

Policijski službenici su proveli kriminalističko istraživanje nad 58-godišnjim hrvatskim državljaninom kojeg se sumnjiči da je tokom maja 2021. godine, na dijelu čestice zemljišta ukupne površine oko deset hektara, katastarske općine Islam Grčki, u vlasništvu Republike Hrvatske, a koju koristi njegova tvrtka registrirana za uzgoj industrijske konoplje sa sjedištem u Zadru, zasadio preko 20.000 stabljika konoplje.

Od toga je, protivno odredbama članka 3. Zakona o suzbijanju zlouporabe droga (NN 107/1, 87/02, 163/03, 141/04, 40/07, 149/09, 84/11, 80/13 i 39/19), na dijelu navedenog zemljišta veličine oko 21.000 kvadratnih metara zasadio više od sedam hiljada (7.728) stabljika konoplje čije lišće i cvjetni vrhovi znatno premašuju količinu tetrahidrokanabiola (THC) dozvoljenu za industrijsku konoplju, a u cilju proizvodnje i daljnje prodaje marihuane koje se nalazi u Dijelu I. Odjeljku 3 na Popisu droga, psihotropnih tvari i biljaka iz kojih se može dobiti droga te tvari koje se mogu uporabiti za izradu droga (NN 10/2016).

Navedene zasađene stabljike prosječne su visine oko 165 centimetara i trenutno su u fazi cvatnje.

Za sada povedenim izvidima i postupanjima policijskih službenika u saradnji s nadležnim državnim odvjetništvom u Zadru, na mjestu događaja obavljen je očevid te su za vještačenje izuzete veće količine materije.

Temeljem naloga državnog odvjetništva u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja ”Ivan Vučetić“ u Zagrebu provedeno je toksikološko vještačenje izuzetih materija te je utvrđeno kako je za navedene stabljike konoplje prosječna vrijednost THC-a veća od dozvoljene, a daljnjim procjenama utvrđeno je kako bi masa lišća i cvjetnih vrhova, odnosno začetka cvjetnih vrhova, iznosila preko 8.800 kilograma marihuane.

Zbog sumnje da je počinio kazneno djelo iz domene kaznenih djela protiv zdravlja ljudi, neovlaštena proizvodnja i promet drogama, protiv 58-godišnjaka je Općinskom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava te je danas predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske.

U odnosu na ovo kazneno djelo policijski službenici u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom nastavljaju kriminalističko istraživanje.

GODISNJICA
MARKETING