E9CDEFA4 49D7 496E 9FDE BBF14A054342
AUTOR: K.H.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
Kurbani 2021

Na mjesnom groblju na području Bijeljine pronađeni su posmrtni ostaci koji će nakon ekshumacije biti dalje proslijeđeni u Komemorativni centar Tuzla, radi dalje sudsko-forenzičke obrade i utvrđivanja identiteta putem DNK analize.

Na lokalitetu Pilakuša, na mjesnom groblju na području Bijeljine, realizira se proces ekshumacije posmrtnih ostataka žrtava iz proteklog rata. Aktivnosti po nalogu postupajućeg tužitelja na terenu koordinira istražitelj iz Posebnog odjela za ratne zločine, te u procesu ekshumacije sudjeluju ljekar-patolog sudbene medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, a lokaciju osiguravaju policijski djelatnici PS Bijeljina.

Nakon što su pronađeni posmrtni ostaci, isti će biti proslijeđeni na sudsko-medicinsku obradu u Tuzlu, gdje će biti utvrđeno od koliko osoba potiču posmrtni ostaci, te će se nastaviti sa utvrđivanjem identiteta osoba putem DNK analize.

Predstavnici Tužilaštvo BiH, zajedno sa predstavnicima partnerskih institucija i agencija uključenih u proces traženja nestalih osoba, sudjeluju u procesima ekshumacija i traženja nestalih, koji se realiziraju na terenu u svim krajevima Bosne i Hercegovine.