Portal 072info

Na Evroviziji 2017. godine bez predstavnika Rusije koji podržavaju rusku agresiju u Ukrajini

Evrovizija ima svoja pravila koja važe za sve države učesnice i Ukrajina, kao domaćin ovog takmičenja 2017. godine, moraće i da ih poštuje, izjavio je danas portapol Kremlja Dmitrij Peskov.

 

Na pitanje da li Rusija treba da preskoči Evroviziju koja će naredne godine biti održana u Ukrajini, Peskov je rekao da je “rano da se izvlači sablja”, prenosi Tass.

Ukrajinski poslanik Anton Geraščenko rekao je u intervjuu za Radio stanicu “Govorit Moskva” da predstavnici Rusije koji izražavaju podršku “ruskoj agresiji u Ukrajini”, neće moći da nastupe na takmičenju sljedeće godine.

– Samo oni pjevači koji ne podržavaju pripajanje Krima Rusiji, moći će da pjevaju na Evroviziji – rekao je Geraščenko. Poslanik je precizirao da “na Evroviziji 2017. godine neće moći da nastupe predstavnici Rusije koji podržavaju rusku agresiju u Ukrajini”, prenosi Tass.

Geraščenko je dodao da ne vidi prepreke za one pjevače koji “ne podržavaju agresivnu politiku Rusije i ne vrijeđaju nacionalno dostojanstvo Ukrajine”.

Ministarstvo kulture Ukrajine je prošle godine objavilo crnu listu kulturnih predstavnika iz Rusije, koji prema mišljenju ukrajinskih vlasti, “stvaraju prijetnju nacionalnoj bezbjednosti” te zemlje. Na spisku se nalazi više od 80 osoba, navodi Sputnik i precizira da su ukrajinski političari, uključujući Juliju Timošenko, izjavili da bi naredni festival mogao biti održan na ukrajinskom Krimu.

Na ovu pretpostavku je reagovao potpredsjednik krimske Vlade Dmitrij Polonski.

-Što se tiče planova da se ovaj festival naredne godine održi na Krimu, koji je dio teritorije Rusije, ti se planovi nikad neće ostvariti. Samo neka maštaju – poručio je Polonski. Polonski je naglasio da za njega rezultat “Evrovizije” određuju gledaoci, koji su najviše glasova dali ruskom pjevaču Sergeju Lazarevu koji je zauzeo treće mjesto, piše Informer.

Podijelite članak