Screenshot 2 41
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti
NER FIT

Grob je svojevrsna pozivnica da ‘napravite nešto od života’.

FIXGEHALT

Skoro svaki fakultet na svijetu ima u svojim redovima zaposlenu osobu koja je zadužena za mentalno zdravlje studenata, a neki čak imaju i pse za pomoć. Ovo holandsko sveučilište nudi neku drugu vrtu pomoći – iskopalo je grob.

“Ako želite ležati u grobu, javite nam se na mail”, stajala je pozivnica za sve studente Radbound sveučilišta na službenim stranicama fakulteta, ali i na plakatima koji su bili poljepljeni po kampusu.

Radbound Sveučilište u Nijmegenu, Holandiji za vrijeme ispitnih rokova nudi svojim studentima „sobu za plakanje“ i donedavno, grob u kojeg su mogli leći. Grob je iskopan iza crkve Radbound sveučilišta, koje inače pohađa 22 hiljade studenata, prenosi Vice.com.

LIDER

Kako su naveli na svojim službenim stranicama, iskopan je u sklopu umjetničke instalacije nazvane “Memento mori” (lat. ‘Sjeti se da ćeš umrijeti’) s ciljem da studenti i zaposlenici legnu u zemlju i „odmore“: postanu svjesni toga da nisu besmrtni, da malo uspore svoj užurbani život i shvate da nije sve u diplomi, novcu, izgledu i sličnim materijalnim stvarima. U grob također mogu leći i studenti susjednog HAN sveučilišta primijenjenih nauka.

Nakon što legnete u grob, vidno polje vam se smanji samo na rubne zemljane dijelove, a iznad vas je otvoreno nebo, lišće i grane drveća. U hladnije vrijeme godine, Sveučilišna je crkva nudila suhu prostirku, pa čak i jastuk. Grob je zaštićen plastičnom vrpcom kako neko ne bi slučajno upao unutra, jer, ovo mjesto je samo za one koji to uistinu žele.

Ko god se prijavio preko maila da želi ležati u grobu, mora pratiti nekoliko pravila. Naime, u grobu je zabranjeno koristiti mobitele i knjige, a unutra može ležati od 30 minuta do tri sata. Na službenoj stranici sveučilišta postoji čak i link na video kojeg možete pogledati