Portal 072info

Na gradilištima Koridora 5C u Zenici: Radi se punom parom i bez putarina!

Planom za ovu godinu ”Autoceste FBiH” predvidjele su gradnju više dionica Koridora 5C i brzih cesta. To se prije svega odnosi na dionicu Svilaj – Odžak, više dionica u zeničkoj regiji i na sjevernu obilaznicu Mostara, te na brze ceste Lašva – Nević-Polje i Prača – Goražde.

Dok se čeka otvaranje većeg broja gradilišta na Koridoru 5C, ekipa “Dnevnog avaza” posjetila je graditelje vijadukta Klopče, Babina rijeka i Pehare.

Prema riječima Adnana Terzića, direktora “Autocesta FBiH”, trenutno vri na poddionici Klopče – Donja Gračanica.

    • Foto: Terzić: Do 200 radnika na gradilištu

      “>

Terzić: Do 200 radnika na gradilištu

– Kada se radi o tunelima, radovi teku prema planu. Nemamo nikakvih problema niti zastoja. U svakom trenutku na gradilištima imamo do 200 radnika – kaže on.

Prema Terzićevim riječima, zbog nepostojanja dogovora o podjeli putarina blokirano je najmanje 100 miliona maraka namijenjenih za gradnju Koridora 5C.

– To je političko pitanje. Operativni rad ”Autocesta” ne zavisi od akciza i mi svoj posao nesmetano obavljamo punom parom. Jedini koji gubi u cijeloj priči su Federacija i Republika Srpska. Da imamo taj novac, sve bi išlo brže. Mogli bismo finansirati projekte za koje su potpisani sporazumi s kreditorima, a još nisu u procesu ratifikacije ni na državnom ni na federalnom nivou – kaže Terzić.

Avaz.ba/D.Pašalić

Podijelite članak