Na granice NATO-a stiže raketni sistem, uništava objekte koji putuju brzinom zvuka

7b88e4a9dd2104e6ec4f6c6987c1f37c
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Velika Britanija će u Poljskoj rasporediti obrambeni raketni sistem Sky Sabre, izjavio je ministar obrane Ben Wallace tokom posjeta Varšavi. Njegova posjeta dolazi u trenutku kada NATO kreće u jačanje svog istočnog krila kao odgovor na invaziju Rusije na Ukrajinu.

– Namjeravamo u Poljskoj rasporediti protivzračni sistem srednjeg dometa Sky Sabre te oko 100 vojnika. Time pokazujemo da stojimo uz Poljsku te štitimo njen zračni prostor od bilo kakve buduće agresije Rusije – kazao je Wallace nakon sastanka s poljskim kolegom Mariuszom Blaszczakom.

Britanska vlada Sky Sabre opisuje kao “najmoderniji protivzračni sistem”, koji objekt veličine teniske loptice može pogoditi čak i ako putuje brzinom zvuka.

Prema opisu britanske vojske, taj se sistem sastoji od tri komponente: 3D radara za nadzor, ispaljivača raketa i uređaja za upravljanje. Sky Sabre ispaljuje rakete teške 99 kilograma koje mogu letjeti brzinom do 3.700 kilometara na sat te će Poljskoj omogućiti da se obrani od borbenih aviona, raketnih projektila i bombi.