Na granici BiH i Hrvatske pokušao prebaciti migranta, a onda napravio glupost

Granica Hrvatska juni2021 epaefe
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Slučaj krijumčarenja migranta koji se dogodilo 17. febrara preko Graničnog prijelaza Maljevac, na granici Hrvatske i BiH, zasigurno će ući u anale.

Naime, krijumčar migranta 50-godišnji Albanac s prebivalištem u Italiji je usred bijela dana pokušao prevesti čovjeka iz Pakistana u Hrvatsku i to u prtljažniku svojeg Ford Focusa.

Način na koji je to učinio to će ostati zapamćen. Neposredno prije prijelaza je zaustavio vozilo, tada se migrant sa suvozačkog sjedala premjestio u prtljažnik na očigled graničnih policajaca, a onda su tako krenuli prema prijelazu, prenosi KAportal.

U optužnici koja je podignuta protiv njega navodi se da je “17. februara oko 12.58 sati, u cilju da se nepripadno materijalno okoristi ilegalnim prijevozom stranog državljanina, za tačno neutvrđeni novčani iznos, automobilom marke Ford Focus, u čijem se prtljažnom prostoru nalazio ilegalni migrant, državljanin Pakistana, kojega je prethodno istoga dana u jutarnjim satima preuzeo na području Velike Kladuše, pristupio graničnoj kontroli na ulazu u RH, pa je dalje spriječen o strane policijskih službenika”.

Osumnjičeni krijumčar se branio šutnjom prilikom ispitivanja.

Policijski službenici su u izvještaju opisali kako su tog dana vidjeli Ford koji se zaustavio oko 450 metara prije granice, nakon čega su iz vozila izašle dvije osobe, otvorile prtljažni prostor u koji je potom ušla jedna osoba, a drugi je vozilo dovezao do graničnog prijelaza.

Policajci su potom kontrolirali vozilo i našli migranta u prtljažniku.

Migrant je ispričao policajcima kako je u jednom kampu upoznao zemljaka iz Pakistana koji mu je za 3.000  eura obećao srediti krijumčarenje preko Hrvatske i Slovenije do Italije. Oni su se dogovorili  da će “račun” podmiriti njegova porodica iz Pakistana, kada se domogne Italije, prenosi KAportal.