Na granici su nas peglali kao životinje, ovo nikad nismo doživjeli: Bh. državljani ogorčeni graničarima iz susjedstva

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Pred novogodišnje praznike brojna bh. dijaspora se vraća u Bosnu i Hercegovinu.

Vraćaju se kako bi iskoristili odmor koji su dobili a ujedno i da praznike dočekaju sa porodicom.

Jedinstven i poseban je to trenutak s obzirom da ste udaljeni od svoje domovine i voljenih osoba i imate tek nekoliko dana kojih možete provesti s njima. Pod tim dojmom i želja je veća da što prije stignete u svoju zemlju.

Na našu adresu stižu brojne pritužbe zbog gužvi na granicama, postalo je i ouobičajeno da se dogode s obzirom da za kratko vrijeme svi pokušavaju ući u BiH.

Ilustracija

Gužve su razumljive ali, prema brojnim pritužbama koje su stigle na našu adresu, najveći problem im predstavlja što čekanje nije opravdano.

  • Ja sam jučer doputovala iz Njemačke. na prijelazu Gunja kod Brčkog smo čekali četiri sata kilometar i po. Hrvati su nas kao životinje peglali, ljudi narod s djecom nemaju gdje, WC udaljen dva kilometra, noć, hladno pred praznike – kaže jedna čitateljka (ime i prezime poznato redakciji).

AUSTRIJA I SLOVENIJA SU NAS PUSTILI

Unatoč čekanju od četiri sata i njihovom pozdravu nisu dobili nikakav odgovor.

  • Kad smo došli na granicu policajka pjevuši mi joj rekli dobro veče ili dobro jutro ona ništa hladna. Ovo je neviđeno. Austrija i Slovenija su nas pustili, samo su mahnuli. 
  • Da li ćemo se opametiti i uzvratiti istom mjerom pa da vide dokle mogu. To je ulaz prema Bosni i Hercegovini. Strašno jedno iskustvo koje nismo za života doživjeli. U prosjeku su mi pet puta puštali automobil kao da je osmišljeno tako – kazala je.

Hayat