Na internetu osvanuli lični podaci pola milijarde korisnika Facebooka

facebook 12

Na internetu su u subotu osvanuli lični podaci više od pola milijarde korisnika Facebooka, što je ukazalo na poteškoće ove kompanije da čuva osjetljive informacije, javlja Bloomberg.

Informacije uključuju telefonski broj, Facebook identifikaciju, puno ime, lokaciju, prethodne lokacije, datum rođenja, adresu e-pošte, privatni status i biografiju, navodi američka agencija.

Osjetljivi lični podaci preko pola milijarde korisnika Facebooka procurili su na hakerski forum, što predstavlja potencijalni rizik za milione trgovaca kriptovalutama i ljude koji sada mogu biti ranjivi na razne onlajn napade, tvrdi Alon Gal, tehnički direktor sigurnosne firme “Hudson Rock”, koji je na Twitteru objavio ovu informaciju.

Gal tvrdi da je curenje podataka povezano sa sigurnosnom greškom koja je prvi put otkrivena 2019, a u januaru 2021. godine je ustanovljeno da su hakeri mogli da koriste informacije i za pristup brojevima telefona korisnika.

Najnovije curenje podataka se sada proširilo na Facebook ID, puno ime, lokaciju, prethodnu lokacija, datum rođenja, (ponekad) adresu e-pošte, datum otvaranja računa, privatni status i biografiju.

Prema Alonu Galu, informacije bi sada mogle da budu korisne hakerima za razne vrste prevara kao i da posluže u marketinške svrhe.

IZVORTanjug
Prethodni članakDr. Mugdim Bajrić o koronavirusu iz ličnog iskustva: Rijetka su stanja u medicini sa ovakvim kliničkim slikama
Sljedeći članakNedim Sladić: Snijeg stiže u cijelu Bosnu