Na KCUS-u od ukupno 17, ostala svega četiri anesteziologa: Ko je tražio da demantuju navode iz pisma

1 11
Podijelite vijest

Čak 13 anesteziologa s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu dali su jutros ostavku. Radi se o anesteziolozima koji su prije mjesec dana uputili pismo Upravi KCUS – na čelu s Sebijom Izetbegović, upozorivši na katastrofalne uslove rada i korištenje neadekvatnih “malina respiratora” na Covid pacijentima.

Prije dvije sedmice je održan sastanak

Ovu informaciju danas je potvrdio medijima i ministar zdravstva u Vladi KS Haris Vranić. Danas je zbog ove situacije zakazana hitna sjednica Vlade KS.

Saznajemo da je na KCUS-u otkaz dalo 13 od ukupno 17 anesteziologa, što znači da su u ovoj ustanovi ostala svega četiri. Prije dvije sedmice je održan sastanak na kojem su ljekari iznijeli ponovo svoje uslove Upravi, kazavši da se ništa iz pisma nije promijenilo i da su zahtjevi ignorisani. Oni su još prije dvije sedmice najavili svoje ostavke i tražili pomoć od Vlade KS.

Prema informacijama “Avaza” na KCUS su ostali oni ljekari koji su nedavno saslušani u Tužilaštvu BiH, koje vodi istragu o tome ko je odlučio pacijente liječiti malina respiratorima i ko je donio odluku da se stave u Respiratorni centar KCUS-a. Među njima je šefica Amela Katica – Mulalić, koja je saslušavana sedam sati.

Oni su se požalili da su pod strašnim mobingom

S druge strane, ljekari koji su dali otkaz, a potpisnici su pisma, danima su bili pod pritiskom od Uprave da dobro razmisle o svom svjedočenju i šta će reći tužiocima. Od njih je traženo da demantiraju navode iz pisma koje su potpisali prije mjesec. Posebno dio vezan za malina respiratore. Oni su se požalili da su pod strašnim mobingom i da im se prijeti s otkazima. Neki su od njih bili u Tužilaštvu KS koje također vodi istragu o dešavanjima u KCUS-u.

Kako saznajemo, ljekari su tražili da pređu u Opću bolnicu u Sarajevu, kojom rukovodi Ismet Gavrankapetanović. O tome će biti odlučeno u narednim danima.


Podijelite vijest