4 2
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
Kurbani 2021

Svima se ponekad desi da utrne noga ili ruka, ova pojava je uglavnom bezopasna, ali u ovim slučajevima biste trebali obratiti pažnju. Na listi, koju su napravili stručnjaci, možete pronaći šta sve može biti uzrok trnjenja.

Dio tijela

Moždani udar – Ukoliko se trnjenje ili obamrlost javlja u jednom dijelu tijela, propraćeno drugim neurološkim tegobama, ono može biti znak moždanog udara. Obavezno se javite ljekaru radi pregleda. Svako trnjenje koje traje duži vremenski period može biti simptom ozbiljnijeg narušavanja zdravlja ili bolesti.

Multipla skleroza – Ova još uvijek nedovoljno istražena bolest ima više simptoma koji mogu ukazati na nju, a jedan od njih je i trnjenje koje se može dogoditi na bilo kom dijelu tijela. Obratite pažnju koliko često vam se ovo događa.

Dijabetes – Trnjenje i mravinjanje na stopalima, potkoljenici i šakama, mogu se javiti kod dijabetične neuropatije, koja je vid komplikacije usljed dijabetesa.

Dugo sjedenje

Poremećaj cirkulacije – Prolazno stanje, koje je posljedica poremećaja cirkulacije i nedovoljnom ishranom mišića. Do poremećaja cirkulacije uglavnom dolazi zbog pritiska na periferne nerve u toku sna ili usljed dugog sjedenja s prekrštenim nogama. Promjenom položaja simptomi se povlače. Ukoliko je trnjenje trajnije, to može biti znak da je došlo do oštećenja nerva.

Panični napad

Uz trnjenje lica, ruke, noge, uz ubrzano disanje, lupanje u grudima – ovo može biti znak da ste dobili panični napad. Ukoliko se ne smirite na vrijeme, trnjenje može postati potpuno, u predjelu brade i prstiju šaka. Pretjerana konzumacija alkohola može dovesti do oštećenja perifernog nervnog sistema, pa se često javljaju grčevi u listovima i trnci.