8
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava

Tijelo nas brani od mikroba, bola, vlage.Neki od načina odbrane su neugodni, neki prijatni. Na koje nas načine tijelo brani i od čega?
Fizičke aktivnosti

1. Zijevanje – Jeste li znali da je glavna zadaća zijevanja ohladiti mozak kada se pregrije ili kada previše radi?

2. Kihanje – Najčešće kišemo kada se nazalni putevi napune alergenima, mikrobima, prašinom. To se naše tijelo rješava smeća.

3. Rastezanje – Zašto se rastežemo nakon buđenja? Naše tijelo to instinktivno radi kako bi nas pripremilo na sve fizičke aktivnosti dana koji je pred nama, kako bi se poboljšala cirkulacija, a i naše raspoloženje.

4. Štucanje – Kada jedemo prebrzo, ili kada gutamo velike komade hrane, ili kada se jednostavno prejedemo, iritiramo naš pneumogastrični živac. Ta iritacija rezultira štucavicom.

6. Smežurana koža – Ovo se događa kada se tijelo susretne s povećanom vlažnosti – ono pretpostavlja da će okoliš biti klizav. Koža se smežura kako bi se bilo lakše uhvatiti za glatke površine. Pametno, zar ne?

Zašto se ježimo

7. Gubitak pamćenja – Često se dogodi da ljudi nakon traume izgube sjećanja. Naš mozak automatski će htjeti pobrisati sjećanje kako ne bismo patili.

8. Ježimo se – Ježimo se kako bismo reducirali toplinu koju gubimo kroz pore naše kože, kako bi nam bilo lakše zagrijati se u hladnim uvjetima.

9. Suze – One nam služe i kao štit kada strano tijelo dođe u kontakt s očima. Međutim, one nam služe i kao emotivna odbrana. Naučnici vjeruju da plačemo, jer nam tijelo pokušava skrenuti pažnju od boli koja nas obavija.