Na koliko stupnjeva perete rublje? Evo savjeta mikrobiologa

perilica 24895 750x422 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Iako se pranje rublja na nižim temperaturama možda čini kao dobra ideja – ako ništa ekološki prihvatljivija – istraživanja su pokazala da to i nije baš dobra ideja i da bi se rublje ipak trebali trebalo prati na višim temperaturama.

Naime, odjeća koja se pere na niskim temperaturama, tvrde istraživači, može prenositi bakterije poput E. coli: ta bakterija živi na našoj koži i u organizmu, i to na temperaturi od 37°C stupnjeva, što znači da ih niska temperatura od 30°C neće ubiti.

ČITAJ JOŠ:  Mladi pjevač obećao Šerifu Konjeviću poklon od 20.000 eura

Mikrobiolozi zato savjetuju da se odjeća pere na najmanje 60°C stupnjeva, što posebno vrijedi za dječju odjeću jer su djeca osjetljivija i imunitet im nije uvijek potpuno razvijen. A da biste bili sigurni da ste se s pranjem riješili svih bakterija, stručnjaci savjetuju i da povremeno ‘okrenete’ i praznu perilicu.

Praznu perilicu, kažu stručnjaci, upalite na najvišu temperaturu, na 90°C stupnjeva, kako biste se riješili svih bakterija, piše Večernji list.

GODISNJICA
MARKETING