Na konkurs stigle samo dvije prijave: Korman i Hoffman žele čelnu poziciju FUP-a

1 36
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Na konkurs za imenovanje direktora Federalne uprave policije (FUP), koji je prije 15 dana raspisao Nezavisni odbor Parlamenta Federacije, zaključno s petkom, prijavile su se svega dvije osobe, potvrđeno je za „Avaz“.

Redovna procedura

Za razliku od ranijih godina, interesiranje za direktora ove policijske agencije i nije toliko, s obzirom na to da već godinama traje trakavica u vezi s tim ko će zvanično zamijeniti Dragana Lukača.

Za sada, kako nam je rečeno, zvanično su na adresu Nezavisnog odbora stigle dvije prijave, dok se, prema proceduri, očekuju još i one putem pošte.

Međutim, kako stvari stoje, za ovu poziciju najviše će biti tri prijave.

Na raniji konkurs, na kojem je prvorangirani bio Zoran Galić, aktuelni direktor Granične policije BiH, prijavilo se sedam kandidata, ali ga Vlada FBiH nikada nije provela u djelo, čime je on poništen i raspisan je novi.

Federalnom upravom policije već tri godine rukovodi zamjenik direktora Ensad Korman, koji je tužio Vladu zbog razlika u plaći jer obnaša funkciju v. d. direktora, ali ne prima direktorsku plaću.

Nacionalna struktura

Saznajemo da je njegovo ime i ovaj put među prijavljenim kandidatima. Korman je i prije tri godine konkurirao na ovu poziciju.

Osim Kormana, prijavu je poslao i Svevlad Hoffman, dugogodišnji policijski službenik i savjetnik Galića u Graničnoj policiji.

– Tačno je da sam poslao prijavu na konkurs – rekao nam je kratko Hoffman.

Ko se prijavio ranije

Nakon procedure po prethodnom konkursu Nezavisni odbor Vladi je dostavio rang-listu sa sedam imena, u skladu s ostvarenim rezultatima. Prvi na listi bili su Zoran Galić sa 97, Milan Galić sa 96 i Ensad Korman s 89,5 bodova. Robert Perić imao je 89, Ljuban Frljić 83,3, Mustafa Hujdurović 79,6, a Zoran Čegar 78,8 bodova.

Avaz