Screenshot 4 52
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Lifestyle / Zabava
Kurbani 2021

Prvi LGBT državni hotel u Havani otvorit će uskoro svoja vrata, objavila je kubanska vojna turistička grupacija Gaviota, koja će voditi hotel u suradnji sa španskim lancem Axel Hotels.

“Hotel Telegrafo Axel Havana, koji je sada u završnoj fazi obnove, uskoro će ponovo otvoriti svoja vrata”, najavila je Gaviota na svojoj web stranici.

Hotel je već postojao prije, no nije imao specifičnu klijentelu. Smješten je u povijesnoj jezgri glavnog grada, vrlo blizu Kapitola. Nakon radova koji su pri završetku, turistima koji posjećuju Kubu bit će na raspolaganju 63 sobe i razne usluge.

Axel hoteli “žele se pozicionirati kao prva svjetska referentna grupa koja cilja na pripadnike LGBTIQ populacije, s nizom kvalitetnih proizvoda i usluga”, navodi tvrtka čije je sjedište u Barceloni.

Sredinom svibnja obično je vrijeme kada LGBT zajednica na Kubi izlazi na ulice zalažući se za svoja prava, no ta je manifestacija već treću godinu zaredom otkazana, 2019. službeno zbog “napetosti u međunarodnom kontekstu”, a 2020. i 2021. zbog pandemije koronavirusa.

Prijedlog izmjena ustava zemlje otvorio je vrata homoseksualnim brakovima, no to je povučeno u konačnoj verziji odobrenoj 2019., nakon protivljenja Crkve koja je vodila kampanju protiv tog prijedloga. Međutim, sada je povjerenstvo zaduženo za izradu novog Obiteljskog zakona, koji bi trebao uključivati ​​istospolne brakove, a trebao bi se naći na referendumu.

Ako se odobri, bit će to pravi preokret na otoku gdje su 1960-ih i 1970-ih seksualne manjine bile stigmatizirane, a homoseksualci maltretirani, pa čak i slani u kampove za “preodgajanje”, prenosi Hina.