Portal 072info

Na licu mjesta s radnicima na Koridoru 5C: Teško je, vrućina ubi, ali rokove moramo ispoštovati

Ekstremne vrućine koje su zahvatile našu zemlju vjerovatno najteže padaju građevinskim radnicima koji na otvorenom cijelog dana obavljaju teške fizičke poslove. Ekipa „Avaza“ posjetila je gradilište na Zeničkoj zaobilaznici Koridora 5C, gdje smo zatekli ekipu koja radi po nesnosnim vrućinama. Teško je, kažu, ali se mora.

Zdravlje najvažnije 

Mandžuka: Teško podnosi vrućine

Mandžuka: Teško podnosi vrućine

Na mostu Drivuša jučer je bilo 40 radnika preduzeća „Hering“ koji svakodnevno, u smjenama, rade svoj posao. Šef gradilišta na poddionici Drivuša – Klopče Faruk Zulić kaže da se radi onako kako tehnologija diktira. Priznaje da je zbog velikih vrućina malo izmijenjeno i radno vrijeme.

– Imamo ljude koji rade od sedam do 14.30 sati. Mimo njih je došla smjena koja radi od 11 do 19 sati. Na drugom objektu jedna smjena radi od sedam do 14.30 sati. Uglavnom, nekih sedam, sedam i po sati se radi. Imaju dvije pauze, od 10.30 do 11 sati i od 14.30 do 15.30 za užinu, neko voće, osvježenje – kaže Zulić.

Zulić: Imamo dvije pauze

Zulić: Imamo dvije pauze

Još se ne radi asfaltiranje, a betoniranje na mostu obavlja se u jutarnjim i večernjim satima. Zulić kaže da se, bez obzira na vrućine, rokovi moraju poštovati, a maksimalno se vodi računa o zdravlju radnika.

– Bilo je slučajeva da se neko osjeća loše ili da, jednostavno, nije u mogućnosti nastaviti raditi. Naravno da ćemo takve poštedjeti posla. Pošaljemo ih kući i dobiju slobodno nekoliko dana. Zdravlje naših radnika nama je na prvom mjestu – ističe Zulić.

S obzirom na to da se most uglavnom radi na otvorenom, radnici pronađu i mjesta za hladovanje. Zeničanin Mirnes Šišman ne žali se mnogo na vrućine. Kaže da je zadovoljan što uopće ima posao na današnjem vremenu.

Malo odmora

– Sklonimo se malo i u hlad. Snalazimo se, polijevamo vodom. Kada najviše ugrije, imamo pauzu. Teško jeste, ali mora se raditi – kaže Šišman.

Šišman: Mora se raditi

Šišman: Mora se raditi

Njegov kolega Sedin Mandžuka, također iz Zenice, priznaje da teško podnosi vrućine, ali kada zagusti, pronađe hladovinu pa se odmori.

Angažirano 200 radnika

Na poddionici Drivuša – Klopče trenutno je angažirano oko 200 radnika koji rade u smjenama. Najviše ih je iz Kaknja i svaki dan putuju organiziranim prijevozom. Ostatak radnika je iz Zenice, Konjica, Jablanice i Jajca.

Avaz.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box