Na listi 52 nove profesije: Proširen spisak najtraženijih zanimanja u Njemačkoj

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Za razliku od prošle godine na listi zanimanja su se našli i stručni radnici u hotelsko-ugostiteljskom sektoru, vozači autobusa i stručno osoblje u metalskoj branši.

“Od 1.200 registrovanih zanimanja kod 200 se bilježi manjak radne snage, što je 52 zanimanja više nego prošle godine”, saopštila je Savezna kancelarija za zapošljavanje u Nirnbergu.

Najveći nedostaci zabilježeni su u zanimanjima poput njegovatelja, vozača kamiona, medicinskog osoblja, građevinskih specijalista kao i u zanimanjima vezanim za odgoj djece. Isto tako se na listi nalaze i zanimanja poput prodavaca u maloprodaji i obezbjeđenja, piše Poslovni dnevnik.

Od visokokvalifikovanih zanimanja deficitarni su i apotekari i arhitekte, kao i specijalisti u IT sektoru. Na listi se nalaze i zanimanja poput doktora, pravnika i socijalnih radnika.

Za razliku od prošle godine na listi zanimanja su se našli i stručni radnici u hotelsko-ugostiteljskom sektoru, vozači autobusa i stručno osoblje u metalskoj branši. U saopštenju se navodi i kako samo 26 odsto nezaposlenih traži posao u jednom od deficitarnih zanimanja.

U maju je zabilježena stopa nezaposlenosti od 5,5 odsto. Institut za istraživanje rada koji djeluje u sklopu Savezne agencije za zapošljavanje, krajem prošle godine objavio je da je u Njemačkoj nepopunjeno oko dva miliona radnih mjesta