Na more u Hrvatsku s bilo kojom vakcinom protiv koronavirusa

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Odluka Hrvatske da turistima od 1. aprila omogući dolazak kao da je tzv. EU zeleni pasoš već na snazi, izaziva nova pitanja.

Od tog će datuma strani gosti u ovu zemlju ulaziti, umjesto isključivo s negativnim PCR-om, i s potvrdama o vakcinisanju ili o prebolovanom COVID-19, a osim PCR-a bit će dovoljan i negativan nalaz nekog od brzih antigenskih testova s liste odobrenih u EU, od kojih neke 11 zemalja već priznaje.

ČITAJ JOŠ:  DRŽAVLJANI BIH POD ISTIM UVJETIMA MOĆI ĆE ULAZITI U HRVATSKU KAO ŠTO ULAZE U SLOVENIJU ILI MAĐARSKU: Evo koje su jedine izmjene

Ali mnogi sada traže odgovor na još jedno pitanje koje na nivou Evropske unije tek treba biti riješeno uvođenjem digitalnog zelenog pasoša: koje će sve vakcine EU članice priznavati za prelazak granica? Hrvatska se i po tom pitanju odlučila postaviti pragmatično i ne čekati zajednički EU stav.

Naime, Večernji list neslužbeno, ali iz prilično pouzdanih izvora saznaje da hrvatske vlasti neće praviti razliku između toga jesu li turisti koji dolaze na odmor vakcinisani Pfizerom, AstraZenecom, Sputnjikom ili, recimo, nekom kineskom vakcinom.

ČITAJ JOŠ:  Mahir Hadžić dobio svjetsko priznanje: U rangu je sa Stivenom Hokingom

Za vlasti je jedino važno da gosti koji dolaze imaju zaštitu kako bi sezona protekla sa što manje rizika.

GODISNJICA
MARKETING