Na nastavnicima je teret prenošenja znanja i psihofizičkog profiliranja novih generacija

o 5650025 1024
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Odlukom generalne Skupštine UNESCO-a iz 1994. 5. oktobar je proglašen Svjetskim danom nastavnika. Obilježava se u stotinu zemalja. U našoj državi je obilježen mirno, prigodnom sjednicom u Sarajevu, ali i protestnom šetnjom u Krajini.

Polazak u školu i susret sa učiteljem ostaje u sjećanju cijeli život. Uloga prosvjetnih radnika u životu djeteta je velika, ali statusom u društvu nisu zadovoljni.

– Što se tiče statusa prosvjetnog radnika, on je loš i materijalni status i uslovi rada i cjelokupan odnos društva prema obrazovanju kao djelatnosti od posebnog društvenog značaja, kazao je Admir Terzić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja odgoja, nauke i kulture BiH.

ČITAJ JOŠ:  Razoran zemljotres jačine 6,5 po Rihteru pogodio ...

Velika je odgovornost učitelja, posebno danas kada su se vrijednosti poremetile i kada posao prosvjetnih radnika nije cijenjen kao nekada.

– Cijenjeni, poštovani to je neki proces na kojem se treba raditi. Prije svega, treba vas cijeniti vlast, tako što će vam pružiti uslove rada bolje, a onda će to doći i od cijele društvene zajednice, ističe Dženeta Ajanić, profesorica matematike.

Bolje uslove rada tražili su prosvjetni radnici u Krajini. Svoj dan obilježili su protestnom šetnjom.

ČITAJ JOŠ:  Firma "Scout" sa kojom je Cikotić potpisivao ugovore sada zapljenjuje municiju i naoružanja koja su u vlasništvu Oružanih snaga BiH

– Oni su ove godine odlučili da 5. oktobar, uz ovaj prigodni dio koji ide, obilježe protestnom šetnjom. To je ta koordinacija, jedni smo tu, na ovaj način, a drugi su u Bihaću, što ne znači da u skorije vrijeme nećemo imati proteste i u drugim kantonima, naglasio je Terzić. 

Ovaj dan zasigurno donosi jedinstvenu poruku: više općeg uvažavanja, jer čak i u uslovima pandemije, na nastavnicima je teret prenošenja znanja i psihofizičkog profiliranja novih generacija.

GODISNJICA
MARKETING