Portal 072info

Na olimpijskim planinama snijeg od sinoć ne prestaje padati: Sve spremno za zimsku sezonu!

U subotu 13. decembra u okviru ski-openinga bit će održan i koncert grupe Regina na platou ispred hotela “Bistrica” u 13.00 sati

Olimpijski centar Jahorina je spreman za zimsku sezonu u smislu da je postojeći sistem liftova i žičara, postojeći sistem za osnježavanje, prateća raspoloživa tehnika kao i ljudski faktor u pripravnosti i da se čekaju povoljni vremenski uvjeti da bi opravdao svoju ulogu, kazao je Agenciji Fena rukovodilac marketinga i prodaje Olimpijskog centra Jahorina Dragan Sokolović.

-U toku noći na Jahorini je padao snijeg i stvoreni su minimalni uslovi za osnježavanje tako da smo radili sa sistemom za osnježavanje onoliko koliko su to temperature dozvoljavale. Pokušamo stvoriti uslove za rad bar jedne staze za naredni vikend kada smo planirali Ski opening i otvaranje zimske turističke sezone gdje se na planini i pored problema sa skijanjem očekuje dolazak do oko 1.000 gostiju – kazao je Sokolović, dodavši kako snijeg i danas pada.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U subotu 13. decembra u okviru ski-openinga bit će održan i koncert grupe Regina na platou ispred hotela “Bistrica” u 13.00 sati.

Sokolović je naglasio da će u petak i subotu biti besplatno skijanje na Jahorini.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bit će zabave po jahorinskim hotelima i lokalima i očekujemo i dobru zabavu, kazao je Sokolović.

Neophodno je, istakao je, dovršiti projekt osnježavanja i izgradnju dodatnih ski-liftova koji će biti sigurnost skijanja u minimum 80 dana zimske sezone.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

-Neophodno je dovršiti i dodatne sadržaje koji su postali sastavni dio infrastrukture u konkurentskim centrima Srbije, Bugarske i Slovenije prije svih. Bez što brže modernizacije i kompletiranja Jahorine kao skijališta sa sigurnošću skijanja, smatramo da Jahorina gubi ogromna sredstva, a sve iz razloga značajnog broja novoizgrađenih hotelskih i drugih smještajnih kapaciteta- kazao je Sokolović.

Za naše uvjete, dodao je, Jahorina je ipak uradila mnogo i postoje moderni sadržaji, atrakcije i programi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

-Jahorina radi i zimi i ljeti i ostvaruje značajan obim posla. Mi želimo mnogo više, pošto postoje odlični preduslovi. Lokacija Jahorine je idealna, 30 km od aerodroma i grada s 500.000 stanovnika. Novoizgrađeni šestosjedi imaju snagu modernog skijališta, sistem osnježavanja je započet, hoteli su različitog kvaliteta za sve ukuse, svako radi svoje programe i sportske i zabavne i gastro i svake druge vrste. Kongresni turizam je u ekspanziji. Postoje sportski tereni i dr. Jahorini ipak treba nekoliko dobrih sadržaja koji bi bili dodatni razlog dolaska i u ostatku godine a to prije svega mislim na bob na šinama, sportska dvorana i adrenalin park- kazao je.

Dodao je da je “broj gostiju u bliskoj vezi s uvjetima skijanja i tu je prošlogodišnja sezona najbolji pokazatelj”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Zimi Jahorina bez skijanja nema snagu sigurne destinacije i na tome treba raditi. Trebamo praviti imidž da mi nismo samo skijaška planina, već i planina šetača, sankaša, ljubitelja planine, dobrog zalogaja i kapljice i čega sve ne, kazao je Sokolović.

Cijene na Jahorini su širokog spektra u zavisnosti od kvaliteta i kreću se od 50 do 250 KM u hotelima za uslugu polupansiona. Veliki broj kreveta u privatnom smještaju dozvoljava i jeftina zimovanja, gdje je cijena za krevet od 12 KM pa naviše u skladu s kvalitetom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

-Cijene ski-passa su niže u odnosu na prošlu godinu i sigurno su najpovoljnije u regionu ako gledamo kvalitet skijališta. Dnevni ski-pass iznosi 33 KM radnim danom, a 37 tokom vikenda. Šestodnevni ski-pass je 168 KM, a posebno preporučujemo sezonski ski-pass za radne dane po cijeni od 250 KM- kazao je Sokolović.

Kako je Agenciji Fena rečeno iz KJKP ZOI 84 snijeg je padao tokom noći i trenutno pada na olimpijskim planinama Bjelašnica i Igman.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema mjerenjima meteorološke stanice na vrhu Bjelašnice, na ovoj olimpijskoj planini snijeg je padao cijelu noć i trenutno pada. Trenutna visina snijega na vrhu Bjelašnice je pet centimetara, a temperatura izmjerena jutros u sedam sati iznosila je minus osam stepeni Celzijusa.

Na Babinom dolu na Bjelašnici i na Malom polju na Igmanu trenutno je minus dva stepena, a visina snijega je dva cm.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ski-centar Bjelašnica – Igman radi na pripremi svih kapaciteta i iz KJKP ZOI 84 se nadaju da će biti spremni do zvaničnog otvaranja zimske sezone koja je najavljena za 21. decembar.

U slučaju obilnijih padavina Ski-centar će biti pušten u rad, a ukoliko se dostigne adekvatna temperatura bit će aktivirano i pravljenje vještačkog snijega, kažu u KJKP ZOI 84.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na Vlašiću je također snijeg padao tokom noći i trenutno pada. Zimska sezona na Vlašiću će biti otvorena 19. decembra kada počinje manifestacija “Šankanje”.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME