Na ovo trebate paziti prilikom kupovine sunčanih naočala!

Na ovo trebate paziti prilikom kupovine sunčanih naočala!

suncaneNa kožu nanosite kremu za sunčanje kako biste se zaštitili, no i oči trebaju zaštitu od užarenog sunca. Nošenje kvalitetnih sunčanih naočala neće samo zaštititi vid, nego će i spriječiti stvaranje sitnih bora oko očiju.

 Evo na koje detalje, prema savjetima stručnjaka iz američkog The Vision Councila, treba posebno paziti pri nošenju sunčanih naočala:

– Nosite sunčane naočale i rano ujutro i kasno popodne. U razdoblju od 8 do 10, te između 14 i 16 sati. Najštetnije zrake sunca za oči stižu upravo u ovom razdoblju. Naime, one stižu paralelno s očima, tako da oči nisu zaštićene obrvama, kao što je slučaj kad zrake stižu okomito na nas.

– Za dobre sunčane naočale ne trebate potrošiti bogatstvo. Cijena nije isto što i zaštita. Postoje i daleko jeftinije marke koje nude kvalitetne UV filtere.

– Pazite da stakla imaju UVA i UVB zaštitu. Nedostaje li jedna od njih, oči su izložene većem riziku.

– Krećete li se blizu vodenih površina, imajte na umu da voda reflektira 100 posto sunčevih zraka, što povećava rizik za oči. I suh pijesak i beton reflektiraju 25 posto sunčevih zraka.

– Kupite sunčane naočale koje vam lijepo pristaju. Ovo je važno i za zdravlje, jer što vam bolje neke naočale pristaju, češće ćete ih nositi i bolje zaštititi oči.

Dobra je vijest u cijeloj priči da većina naočala na tržištu blokira najvišu razinu UV zraka. Kada kupujete sunčane naočale, potražite oznaku prema kojoj osiguravaju UV 400 ili barem 99 posto UVB i 95 posto UVA.  UV zaštita pri odabiru sunčanih naočala trebala bi biti glavni faktor, no postoje još neki faktori koji mogu biti važni, a to su:

• veličina naočala – veće naočale u pravilu bolje štite

• boja leće – sivo-smeđe ili sivo-zelene leće bolje štite od zablještenja, ali boja naočalne leće općenito ne utječe na postotak blokiranih UV zraka

• polarizirajuće naočalne leće – kad se svjetlo reflektira od površine, kao što je to slučaj s vodenom površinom, snijegom i sl., polarizirajuće leće blokiraju reflektirano svjetlo i tako sprječavaju zablještenje

• antirefleksni sloj – popularne “špiglerice” odbijajudio svjetlosti – odlične su u zimskim uslovima, a i na moru.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica