peroj plaza hrvatska prtscr
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Regija / Vijesti
NER FIT

Na dugačkoj plaži u Peroju pokraj Vodnjana u Hrvatskoj kupače je jutros dočekala neugodna obavijest zakucana na stablo.

FIXGEHALT

U njoj se na više jezika ističe kako je plaži zabranjen pristup svima osim stanarima koji žive u blizini, a u potpisu je navedena ‘Inicijativa posjednika pomorskog dobra’.

“Dopunom i izmjenom Zakona o smanjenju pomorskog dobra čl. 08/52 ovoj plaži zabranjen je pristup. Pravo prilaza imaju isključivo korisnici stambenih objekata do unutrašnjosti 50 m obalnog pojasa”, navodi se u poruci.

Plaža u Peroju pokraj Vodnjana - undefined
Foto: Jutarnji.hr: Plaža u Peroju pokraj Vodnjana

Kako je situacija sa sve češćim ‘privatnim plažama’ i lažnim vlasnicima koji ih svojataju u posljednje vrijeme podigla buru u javnosti, jedna kupačica odlučila se obratiti policiji, a Jutarnjem je poslala fotografije s lica mjesta.

LIDER

“Još od malih nogu dolazim ovdje i ovo je prvi put da vidim ovakav natpis. Zvali smo odmah policiju, međutim iz policije su nam rekli da je to u nadležnosti komunalnih redara. Nazvali smo i općinu Vodnjan, a tamo su rekli da će odmah nekog poslati da se maknu ovi natpisi. Kako kažu, smatraju da je to samo ‘provokacija’ jer, osim što nema nikakvih zakonskih osnova za takve natpise, ova tema je sada aktualna u medijima, pa je netko očigledno htio izazvati još veće reakcije javnosti. No bez obzira na to, stranci ne znaju točno što se događa i sramota je da uopće vide ovakve natpise na obali’, ističe kupačica koja je natpis primijetila odmah u 8 sati ujutro.

Plaža u Peroju pokraj Vodnjana - undefined
Foto: Jutarnji.hr: Plaža u Peroju pokraj Vodnjana

Dan prije ih nije bilo, pa je očigledno da su postavljeni preko noći. 

Inače, Zakon o smanjenju pomorskog dobra ne postoji, kao ni ‘Inicijativa posjednika pomorskog dobra’, a ‘pomorsko dobro’ u Hrvatskoj je opće dobro te je prema tome dostupno na korištenje svima.

Plaža u Peroju pokraj Vodnjana - undefined
Foto: Jutarnji.hr: Plaža u Peroju pokraj Vodnjana