Na ovom bh. aerodromu ostvaruju prihod samo od parkinga i usluga koje pružaju u kafiću i restoranu

Preduzeće “Aerodromi RS” (ARS) treba više da radi na povećanju vlastitih prihoda, a u prvom redu fokus sa niskobudžetnih avio-kompanija moraju prebaciti na visokobudžetne, od kojih će imati koristi.

Naveli su to stručnjaci sa beogradskog aerodroma “Nikola Tesla” u svom prijedlogu šta je potrebno uraditi da bi jedini aerodrom u RS stao na zdrave noge i počeo da bilježi zapažene rezultate.

Taj prijedlog beogradskog aerodroma prije desetak dana stigao je na adresu Ministarstva saobraćaja i veza RS.

– U tom dokumentu navedeno je da “Aerodromi RS” treba da dovedu visokobudžetne avio-kompanije, jer od niskobudžetnih nemaju neke koristi.

Te niskobudžetne putnici uglavnom koriste, a preduzeće mora pronalaziti načine kako da zaradi novac od putnika koji dolaze i odlaze iz Mahovljana – kazao je izvor “Glasa” iz Ministarstva saobraćaja i veza.

Dodaje da “Aerodromi” trenutno jedino ostvaruju prihod od parkinga te od usluga koje pružaju u kafiću i restoranu koji se nalazi u sklopu zgrade u Mahovljanima.

– Oni moraju proširiti svoje kapacitete da bi mogli napraviti fri-šop te uvesti neke dodatne sadržaje za putnike koji koriste niskobudžetne kompanije.

Evidentno je i da bi bez subvencija sa republičkog budžeta “Aerodromi RS” teško mogli opstati.

Dosta smo mi toga znali što su oni napisali, jer smo u više navrata naglašavali da preduzeće mora da više radi na ubiranju vlastitih prihoda – kazao je izvor iz Ministarstva saobraćaja.

Naglašava i da poslovanje jedinog aerodroma u RS opterećuju dugovi prema dobavljačima, ali i oni za kredit za kojim je posegnuto prije pet godina, a koji je trebalo da bude utrošen za nabavku opreme i proširenje zgrade ARS-a.

– Oni iz vlastitih prihoda ne mogu izmiriti sve obaveze. Od vlastitog prihoda jedino mogu da najvećim dijelom isplate plate radnicima. Dakle nemaju novca za obaveze prema dobavljačima i za kredit – kazao je izvor “Glasa”.

Naglašava da nakon svih analiza Ministarstvo saobraćaja, odnosno Vlada RS treba da donese odluku kako uopšte pomoći “Aerodromima”.

– Niko i ne može dati pod koncesiju aerodrom koji nije baš na vrhuncu svog rada. Preduzeće bilježi rast broja putnika, a prihod su sa druge strane zanemarljivi.

Potrebno je proširiti zgradu, obezbijediti dodatne prostore za iznajmljivanje, zakup i reklame, odnosno omogućiti sve ono na osnovu čega će biti ubiran novac.

Neće koncesionar uzeti objekat koji eto samo tako nekako egzistira – zaključio je naš izvor.

Ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović prije desetak dana je u intervjuu “Glasu” rekao da beogradski aerodrom sa svojim iskustvom i znanjem može da pomogne u modeliranju i pripremi domaćeg aerodroma za eventualnu koncesiju ili nešto drugo.

Tada je i naveo da je dobio prijedlog viđenja od beogradskog aerodroma, ali o više detalja nije mogao tada da govori.

Direktorica ARS-a Natalija Trivić juče nije odgovarala na naše pozive, tako da nismo uspjeli dobiti komentar o stanju u tom javnom preduzeću, ali i da li i šta rade kada je riječ o uspostavljanju saradnje sa visokobudžetnim avio-kompanijama.

Preduzeće ARS prošlu godinu završilo je sa gubitkom od 583.726 KM, ali je iste godine istovremeno zabilježen rekordan broj avionskih letova i putnika iz Mahovljana.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE