Portal 072info

Na ovom mjestu Novu godinu dočekuju tri puta u jednoj noći

Kada je italijanski matematičar Quirisio Filopanti prvi put iznio ideju o vremenskim zonama u svojoj knjizi “Miranda” objavljenoj 1858. godine, predložio je da svijet bude longitudinalno podjeljen u 24 jednake vremenske zone u kojem će se jedna zona od druge razlikovati za sat vremena. Ali, stvarni svijet nije baš tako jednostavan.

Pod uticajem političkih, geografskih i socijalnih promjena, svijet je usvojio mnogo komplikovaniji sistem u kojem se vremenske zone zazlikuju po tri četvrtine, polovini ili čak jednu četvrtinu sata. Danas imamo oko 40 različitih vremenski zona.

Baš zbog tolikog broja vremenskih zona i ne čudi što postoje mjesta u kojem se tri zone susreću. Ustvari, takvih mesta ima čak 22, piše Amusing Planet.

U Australiji je najzanimljivija situacija. Ovaj kontinent ima tri vremenske zone, ali od proljeća do jeseni kada Novi Južni Vels i Južna Australija pomjeraju svoje satove da bi imali što duži dan zbog uštede električne energije, do tada dvije vremenske zone dobijaju horizontalni presjek i tako od njih nastaju četiri vremenske zone. One se jedna od druge razlikuju za 30 minuta, ali se i susreću u tri tačke.

Najpopularnija on njih jeste Cameron Corner u kojem se granice Queenslanda, Južne Australije i Novog Južnog Velsa susreću.

Druga dva su Pepel Corner na tromeđi Queenslanda, Južne Australije i Sjeverne Teritorije i Survayor Generals Corner koji je na tromeđi Južne Australije, Zapadne Australije i Sjeverne Teritorije.

Boraveći u nekom od ovih mjesta čovjek može da bude u tri različite vremenske tačke u isto vrijeme. Meštani iz okoline Cameron Cornera su ovu anomaliju okrenuli u svoju korist 1999. godine jer su dolazak novog milenijuma proslavljali tri puta u toku iste večeri!

Još jedno interesantno mjesto u kojem se prepliće više vremenskih zona je Antarktik. Kada ste na Južnom polu, mjestu gdje se svaka linija longitude susreće, laički možete da pomislite da se i vremenske zone baš tu međusobno susreću, ali nije tako i to zato što se vremenske zone rijetko gdje pridržavaju geografske podjele.

Podijelite članak