oo 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti
NER FIT

Ni mnogi Nijemci ne znaju šta to maleno imaju u svojoj zemlji u čiju veličinu i moć vjeruju od davnina. Riječ je o njihovom najmanjem naseljenom ostrvu. Zove se Vilhelmštajn, nalazi se na velikom jezeru Štajnhuder i ima samo četiri stalna stanovnika. Ipak je i po nekim drugim obilježjima zaslužilo da se spominje na stranicama novina i turističkih prospekata.

FIXGEHALT

Engleska štampa cinično je opisala ovu minijaturu od ostrva, koje se prostire na samo 12,5 hiljada metara kvadratnih, kao navodnu “kopiju Maldiva” na kojoj se čak može provesti i godišnji odmor gotovo kao na svjetski poznatom arhipelagu na dalekom okeanu.

Do ostrva se stiže kolektivno brodićima ili u iznajmljenim jedrilicama, a plovidba u oba pravca traje ukupno oko sat vremena. Sve jedrilice i brodići pristaju u luci, a dnevni gosti se pred kraj dana polako vraćaju brodićima u hotel na obali jezera. Najljepši dio dana na ovom placu od ostrva je u vrijeme zalaska sunca. Idilično ostrvce ostaje pusto i četiri stanovnika tada imaju vremena da sjednu i opušteno sami popiju pivo bez turista i gužve.

Ko krene na Vilhelmštajn sa namjerom da se ludo provede kao recimo negdje na španskoj obali – promašio je metu. Na ostrvu nema galame ni opijanja jer je publika uglavnom starija i željna mira i tišine. A toga tamo ima u izobilju.

LIDER