Na Oxfordovoj vakcini za koronavirus radi i profesorica iz BiH

Screenshot 4 985

U timu naučnika koji na Univerzitetu Oxford rade na vakcini za koronavirus, kako otkriva portal Klix.ba, ima i jedan naše gore list, rođena Sarajka, Tatjana Sauka-Spengler.

Sauka-Spengler ima fascinantnu akademsku karijeru, a nedavno je proglašena i za redovnog profesora ovog britanskog univerziteta, jednog od najprestižnijih na svijetu.

Ona je profesorica razvojne genomike i regulacije gena, a školovala se na Univerzitetu u Parizu, čuvenoj Sorbonni te Pragu. Ipak, univerzitetsko obrazovanje započela je na Univerzitetu u Sarajevu, gdje je studirala teorijsku fiziku.

S predznanjima u hemiji i fizici te objavljenim radovima i nagradama, Sarajka je našla svoje mjesto u timu naučnika koji se bore s vremenom da svijetu donesu toliko čekanu vakcinu.

Oxfordski univerzitet svoju vakcinu razvija s američkom kompanijom AstraZeneca, a po optimističnim najavama ona bi u upotrebi trebala biti čak u decembru ove godine.

Vakcina protiv koronavirusa trebala bi značiti vjerovatno kraj neizvjesne borbe protiv pandemije koja je potpuno izmijenila živote svih, a usmrtila već više od milion oboljelih.

Klix.ba