Na području općine Tešanj došlo do povlačenja vode u korita

Na području općine Tešanj, prema informacijama Službe civilne zaštite te općine, u protekla 24 sata došlo je do povlačenja vode u korita vodotoka i do postepene stabilizacije stanja na poplavljenom području naselja Cerovac, Jelah polje i Rosulje – potvrdila je Feni glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Majda Kovač.

Zabilježena je jedna intervencija Profesionalne vatrogasne jedinice u naseljenom mjestu Piljužići gdje je voda ugrožavala jedan stambeni objekt.

Ekipe civilne zaštite su tokom dana bile na području Jelah polja, preventivno djelujući po zahtjevu mještana.

Kovač dodaje da je zbog obilnih padavina i zamućenja vode na izvorištima Jelah, Tešanj i Kraševo koja su u nadležnosti JP Rad dd Tešanj, došlo do reduciranja isporuke vode.

– Iste mjere su preduzete i od preduzeća “Rosa” d.o.o. koje upravlja lokalnim vodovodom, kao i lokalnog vodovoda Šije. Profesionalna vatrogasna jedinica je izvršila snabdijevanje škola u Šijama pitkom vodom – istakla je Kovač.

Održana je i vanredna sjednica Općinskog štaba CZ na kojoj je razmotrena situacija na području te općine, te su donijeti zaključci koji se odnose na naredne aktivnosti na poplavom zahvaćenom području i utvrdio mjere i aktivnosti na pojačanoj kontroli ispravnosti vode u svim vodovodnim sistemima i individualnim bunarima.

– Nakon zamućenja izvorišta u vodovodnim sistemima Tešanj-Jelah i Kraševo u protekla 24 sata došlo je do stabilizacije stanja i povlačenja vode sa zemljišnih površina. I pored nastale situacije jutros se snabdijevanje vodom iz vodovodnih sistema Tešanj, Jelah i Kraševo vrši uredno i zadovoljava zahtjeve Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće – kazala je Kovač.

Prema informacijama Općinske službe Civilne zaštite Kakanj, stanje na klizištu rudničke jalovine na Površinskom kopu Vrtlište je zasad stabilno. Vodostaj akumulacije je, navodi Kovač, u porastu 12 cm u toku 24 sata usljed padavina. Voda se ispumpava s jednom pumpom iz akumulacije, a voda prolazi i kroz tunel.

Prema informacijama Općinske službe Civilne zaštite Maglaj, uposlenici CZ-e su u nekoliko navrata vršili obilazak vodotoka rijeka, odvodnih kanala i određenih putnih pravaca (zbog manjih odrona) na području općine zbog obilnijih padavina koje su zadesile općinu.

Na području Zavidovića tokom noći došlo do prestanka padavina. Vodostaj rijeka je povišen ali nije bilo problema po pitanju ugroženosti stambenih objekata i putne infrastrukture.

Prema informacijama Općinske službe Civilne zaštite Usora, stanje je stabilno, voda se povukla u svoje korito, ostale su manje naplavine oko kuća gdje se očekuje u toku dana njihovo povlačenje, te svi putevi su prohodni.