Portal 072info

Na području Vozuće ekshumirani posmrtni ostaci žrtava srpske nacionalnosti

Na lokaciji Podsjelovo, na širem lokalitetu Vozuće, provedena je ekshumacija koju je po nalogu postupajućeg tužitelja, koordinirao istražitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH.

Tokom ekshumacije pronađeni su kompletni posmrtni ostaci 3 osobe i nekompletni posmrtni ostaci 4 osobe, tako da se radi o posmrtnim ostacima najmanje 7 osoba.

Pronalazak ovih posmrtnih ostataka značajno će doprinijeti procesuiranju predmeta ratnih zločina na području Vozuće. Ekshumaciju je koordinirao istražitelj Tužilaštva BiH, a u procesu ekshumacije sudjelovali su predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, ljekar sudske medicine, pripadnici policije MUP-a ZDK, kao i pripadnici BH MAC i Federalne Uprave civilne zaštite.

Posmrtni ostaci bit će prevezeni u Banju Luku, gdje će se izvršiti sudsko-medicinsko vještačenje pronađenih posmrtnih ostataka kao i utvrđivanje identiteta žrtava putem DNK analize.

Proces ekshumacije će se nastaviti u narednom periodu.

Djelatnici Tužilaštva BiH zajedno sa partnerskim institucijama, učestvuju u procesima ekshumacija gotovo svakodnevno, na lokacijama u svim krajevima BiH, na kojima se traga za posmrtnim ostacima žrtava iz proteklog rata.

Klix.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box