Na području Zenice aktivna tri požara, potreban angažman helikoptera

df5dfc5790afdd7a214c41d349ac67f6
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Na području Grada Zenica trenutno su aktuelna tri požara, koji se nalaze na nepristupačnim lokacijama – kazao je na današnjoj pres-konferenciji satrješina Profesionalne vatrogasne jedinice Grada Zenica Nermin Mujkanović.

Aktivni su trenutno požari na planinskim lokalitetima Lisac, Vepar i Janjićki vrh.

– Najkritičnije lokacije su Lisac i Vepar. Trenutno nismo u mogućnosti da kopnenim snagama ugasimo i potrebne su nam helikopterske jedinice – kazao je starješina Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica Nermin Mujkanović.

Napomenuo je kako su šumski požari najsloženije intervencije te da, mada su sa 60 pripadnika najbrojnija i najobučenija jedinica u Zeničko-doboskom kantonu, maksimalno mogu koristiti tri ekipe i da u tom slučaju moraju zvati ljude od kuće.

– Kada iscrpimo i te mogućnosti pozivamo DVD i građane. Šumski požari spadaju u nadležnost Šumskog-privrednog društva Zenica, koje ima svoju jedinicu i koja je na terenu. Danas nismo imali poziva za intervenciju od njih, što znači da požare drže pod kontrolom. Naša su nadležnost privatne šume – kazao je Mujkanović.

Zahvalio je i građanima te pripadnicima Gorske službe spašavanja Grada Zenica, bez čije bi pomoći teško ugasili požar na Zmajevcu, koji je ugašen jučer.

Zamjenik satrješine PVJZ Kenan Subašić napomenuo je kako su u 2022. godini već imali 179 vatrogasnih intervencija, a od polovine februara 100.

– U zadnjih sedam dana bilo je više od 60 intervencija – kazao je Subašić.